Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lepší ekonomické ukazatele katapultovaly Česko mezi 25 investičně nejzajímavějších států světa

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Atraktivita České republiky pro zahraniční firmy a investory díky lepším ekonomickým ukazatelům meziročně výrazně vzrostla. Vůbec poprvé se tak Česko v celosvětovém měřítku dostalo mezi TOP 25 firem s největším investičním potenciálem. Vyplývá to z komplexní studie nadnárodní poradenské sítě BDO, která porovnává 174 států světa. Každoročně sestavovaný žebříček letos ovládlo Švýcarsko před Singapurem a Hongkongem.

Studie s názvem BDO International Business Compass  vyhodnocuje investiční potenciál jednotlivých regionů a zemí světa na základě dvou desítek ekonomických, politických a sociálních ukazatelů. „Pro mezinárodní společnosti nebo společnosti, které hledají vhodnou lokalitu pro expanzi, poskytuje prvotní přehled k posouzení vhodnosti každé země jako potenciálního trhu nebo např. destinace pro umístění výrobního závodu,“ říká Lukáš Hendrych z BDO. Na studii, která vzniká v Německu, spolupracuje nadnárodní poradenská síť BDO s proslulým Hamburským institutem mezinárodní ekonomiky. 

Česko historicky nejlépe

V konkurenci států z celého světa si Česká republika oproti loňsku polepšila o 5 míst, a objevila se tak vůbec poprvé od zveřejňování této rozsáhlé studie mezi 25 státy s největším investičním potenciálem. Z evropských států se pak Česká republika umístila na 14. místě, což je nejlépe ze států bývalého východního bloku. Např. Slovensko se celkově nachází až na 40. místě, Ukrajina a Rusko uzavírají první stovku a řadí se tak v evropském měřítku k nejhorším. 

Pomohla lepší ekonomická situace

Ve srovnání s minulým rokem si Česko polepšilo ve všech třech monitorovaných skupinách ukazatelů. Za jeho posunem v žebříčku však stojí především lepší ekonomická situace. „Ukazatele ovlivňující ekonomické podmínky národního hospodářství, jako je HDP, inflace či státní dluh, ukazují, zda se země nachází v klidných vodách, nebo se na obzoru blíží bouře,“ přibližuje význam těchto informací pro investory Lukáš Hendrych z BDO. 

Vedle ekonomických ukazatelů si Česko mírně polepšilo také v sociálních aspektech a politicko-právních podmínkách. „Politická nestabilita vytvářející mocenské vakuum a spory mezi různými politickými stranami jsou nepříznivé pro střednědobé a dlouhodobé investice. Důležité jsou i sociální ukazatele jako vzdělání či zdraví obyvatel,“ doplňuje Hendrych.       

První místo obsadilo Švýcarsko

Na čele BDO Compassu se letos umístilo Švýcarsko, které si oproti loňsku polepšilo o 2 příčky. Švýcarsko dosahuje výborných výsledků prakticky ve všech sledovaných ukazatelích, k prvnímu místu mu pak pomohla zejména stabilita v socio-kulturní oblasti. Stalo se tak vůbec prvním evropským státem, který žebříček ovládl. „K výsledku Švýcarska je však nutné dodat, že lednová intervence Švýcarské národní banky rozkolísala zažitou ekonomickou stabilitu, a v příštím ročníku lze očekávat ústup Švýcarska z předních pozic,“ předpovídá Lukáš Hendrych z BDO. Až za Švýcarskem se umístili tradiční lídři předchozích ročníků Singapur a Hongkong, asijské finanční metropole s výjimečně dobrými ekonomickými ukazateli. 

První desítku pak dále doplňují výhradně členské státy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Mezi nimi se nacházejí hned tři zástupci Skandinávie a nově také Velká Británie a Nizozemsko, které si oproti loňsku výrazně polepšily. Největší světové ekonomiky jako Německo, Spojené státy a Japonsko lze nalézt ve druhé desítce žebříčku, na 11., respektive 14. a 20. pozici. V rámci top 40 se nacházejí hlavně evropské země a členské státy OECD, stejně jako některé asijské země bohaté na ropu. Celý žebříček uzavírají Demokratická republika Kongo, Severní Korea a Súdán. Všechny tři země zaostávají za zbytkem světa zejména v politicko-právních podmínkách. 

Nejvíce si polepšilo Bělorusko

Mezi letošní největší skokany se zařadilo Bělorusko, které si díky redukci nekontrolovatelné inflace a obecně zlepšeným ekonomickým podmínkám polepšilo v žebříčku o 29 míst. Nepokoje na Blízkém východě a severu Afriky se naopak podepsaly pod výrazné propady některých států. Z pohledu investičního potenciálu si nejvíce pohoršilo Tunisko, poměrně zásadně ale také Egypt a Jemen. Do žebříčku se promítly také ekonomické problémy Argentiny, která si pohoršila o 25 míst, a vypadla tak dokonce z první stovky.             

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy