Běžný účet letos poprvé v mínusu

Jak napovídá květnový výsledek běžného účtu platební bilance, dividendová sezóna odstartovala. Na rozdíl od předchozích měsíců, kdy se přebytky vnější bilance ČR pohybovaly mezi 20 a téměř 35 mld., se v květnu přehoupnul běžný účet do lehkého záporu. Podle očekávání se o to zasloužily dividendy, které ČNB odhadla na skoro 32 mld. korun, informuje Petr Dufek z Investičního výzkumu Československé obchodní banky, a. s.

Ilustrační fotografie
reklama

Vlna repatriace zisků do zahraničí teprve začíná a tak kladné saldo běžného účtu za prvních pět měsíců stále zůstává za hranicí 100 mld. korun. Přebytek zahraničního obchodu se zbožím a službami dokáže hladce kompenzovat převody zisků do zahraničí i tam placené úroky.

V následujících měsících počítáme s dalšími výplatami dividend a vývoj běžného účtu se opticky zhorší. V každém případě ale za celý rok zůstane v přebytku, který by mohl odpovídat zhruba 2 % HDP. Je to velmi dobrý výsledek odpovídající exportnímu profilu české ekonomiky i s ohledem na silnou přítomnost zahraničního kapitálu, jež na českém trhu vykazuje velmi slušnou ziskovost.

Pokud jde o příliv kapitálu do české ekonomiky, není letos rozhodně nijak rekordní. Přímé zahraniční investice stojí především na reinvestovaném zisku podniků pod zahraniční kontrolou. Jde tedy spíše o rozšiřování přítomnosti již etablovaných společností než o příchod nových podniků.

V případě portfolio investic stále platí, že české firmy i investoři zůstávají velmi aktivní na zahraničních trzích, které nabízejí zajímavější investiční příležitosti ve srovnání s malým českým trhem. Naproti tomu aktivita zahraničních portfolio investorů v ČR není až na zvýšený zájem o státní papíry v květnu nijak ohromující.

Témata: ekonomika | čsob

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky