Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko vyloučilo odchod z eurozóny

Aténám nehrozí riziko odchodu z eurozóny, napsal v pátek řecký list Kathimerini s odvoláním na mluvčího řecké vlády Iliase Mossialose. Reagoval tak na vyjádření německého ministra financí Wolfganga Schäubleho, který uvedl, že bez splnění podmínek mezinárodních věřitelů Řecko nedostane další finance.

"Neexistuje riziko odchodu Řecka z eurozóny," řekl Mossialos. "Rychle postupujeme s reformami," dodal.

Německý ministr financí Schäuble ale již ve čtvrtek varoval před dopadem, který by měl neúspěch těchto reforem. "V současné době je mise trojky (tedy Evropské komise - EK, Mezinárodního měnového fondu – MMF a Evropské centrální banky – ECB, pozn. red.) pozastavena. Nemůžeme mít žádné další iluze, pokud mise nepotvrdí, že Řecko splnilo podmínky, tak nebude vyplacena další tranše," dodal.

Mluvčí Evropské komise (EK) Amadeu Altafaj oznámil, že o odchodu Řecka z eurozóny se nevede žádná debata.

Řecká vláda v minulém týdnu připustila, že patrně nesplní letošní rozpočtový cíl. Atény odhadují, že deficit se dostane na 8,1 až 8,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP), zatímco podle plánu měl klesnout na 7,6 procenta. Za hlavní důvod tamní ministerstvo financí označilo silnější hospodářskou recesi. Očekává se, že by ekonomika Řecka mohla letos odepsat více než pět procent.

Podle původního plánu by Řecko mělo v polovině září dostat šestou tranší ze záchranného balíčku v objemu 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč). To ale nyní záleží na verdiktu mezinárodních inspektorů.

Témata:  Řecko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy