Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecký den zúčtování, je bankrot za dveřmi?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Řecko o víkendu předložilo další návrh na řešení dluhové krize, který dnes budou projednávat ministři financí zemí eurozóny. Jedná se o rozhodující den, jelikož pokud se dnes nedosáhne dohody ohledně vyplacení poslední části záchranného balíčku, pak země s největší pravděpodobností zkrachuje. Mezitím Řekové mohutně vybírají peníze z bank. Během minulého týdne si z bank odnesli €5 miliard, informuje Jonáš Mlýnek z brokerské společnosti LYNX.

Koncem června by Řecku mohlo chybět mezi €2 a €3,6 miliardami, pokud by nezískali poslední část vyjednaného záchranného balíčku v hodnotě €7,2 miliardy. Řecký premiér Tsipras se na poslední chvíli snaží rychle dosáhnout dohody. I kdyby však Řecko získalo poslední platbu, je velmi pravděpodobné, že budou muset být sníženy mzdy státních zaměstnanců a také důchody. Další reálnou možností je zvýšení DPH.

Řecko čeká stále ještě dlouhá trnitá cesta.

Témata:  Řecko EUR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy