Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU pošle do Česka 644 miliard korun. Kam půjdou?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: European Union

Premiér Bohuslav Sobotka podepsal spolu s eurokomisařkou pro regionální politiku Corinou Cretsuovou dokument, který symbolicky zakončuje schvalování operačních programů Evropské unie pro Českou republiku na období 2014-2020. K dispozici je v nich pro žadatele zhruba 644 miliard korun.

Slavnostní ceremonie, které se kromě předsedy vlády Sobotky zúčastnila i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, završila proces schvalování deseti programů Evropskou komisí. Následovat bude vypisování výzev k podávání žádostí o dotaci.

První takovou výzvu už na konci května vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu v operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který EK schválila letos v dubnu.

Vyjednávání o programech s Evropskou komisí dlouho blokoval chybějící český zákon o státní službě a odkládaná změna české právní úpravy procesu EIA, který posuzuje vlivy konkrétních záměrů na životní prostředí.

V novém sedmiletém programovém období se snížil počet operačních programů. Strukturálních operačních programů je osm: Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, Životní prostředí, Zaměstnanost, Doprava, Výzkum, vývoj a vzdělávání, Integrovaný regionální operační program, Operační program Praha a program Technická pomoc, z něhož jsou hrazeny prostředky na auditní orgán. Osm strukturálních programů doplňují Operační program rybářství a Program rozvoje venkova.

Témata:  EU dotace z EU

Související

Aktuálně se děje

4. srpna 2025 15:53

23. července 2025 17:44

Balená voda v rozpáleném autě může skrývat miliony bakterií

V horkých letních dnech dochází k rychlé kontaminaci balené vody nevhodnou manipulací nebo špatným skladováním. Pokud se voda v plastové lahvi ohřeje v létě v horku na dálnici v návěsu kamionu či je pak nevhodně skladována za vysokých teplot, nebo je vystavena přímému slunečnímu záření na překladištích či v autě u konečného spotřebitele, tak počet těchto bakterií a mikroorganismů roste a může to mít negativní vliv na zdraví. Tento fakt potvrzuje hned několik studií či zjištění tuzemské Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy