Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teď je to horší než v roce 1948. Komunisti se aspoň snažili, říká sociolog

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Vláda přijala hned několik zákonů, které se dotknou restaurací, hospod a pivnic. Kromě úplného zákazu kouření budou muset restauratéři mít na lístku jeden nealkoholický nápoj levnější než alkoholický. Podniky si také budou muset pořídit elektronickou evidenci tržeb. Situace je horší než v roce 1948, hodnotí dění pravicový sociolog Petr Hampl.

Vláda ve středu schválila hned několik změn, které postihnou hostince a restaurace. Podle pravicové opozice se vláda snaží zlikvidovat drobné živnostníky a podnikatele. Restauratéři navíc upozorňují, že některé podniky kvůli těmto změnám budou nuceni své podniky zavřít.

„V roce 1948 přišli do hospody chlapi z národního výboru a oznámili hospodskému, že bylo znárodněno, stává se z majitele správcem a od nynějška bude poslouchat šéfa, co sedí na úřadě," srovnává aktuální dění s historií Hampl.

V roce 2002 se podle sociologa stalo to samé, jen se o tom někdo zapomněl zmínit. „Hostinský může mít pocit, že hospoda je jeho, ale ve skutečnosti je podřízeným úředníka, který mu do nejmenšího detailu určuje, jak má hospodu vést, v jakém hrnci má vařit, co má být napsáno na jídelním lístku a co může povolit hostům," píše na svém facebookovém profilu Hampl.

Přesto ale jistý rozdíl oproti minulosti vidí. A pozitivní rozhodně není. „Proti roku 48 je ale situace horší v tom, že úředník, který rozhoduje, nenese žádnou odpovědnost, takže může vydávat ty nejpitomější příkazy. Komunisti se aspoň snažili nenaštvat pracující. Současní mocipáni na pracující kašlou," dodává sociolog.

Témata:  restaurace Petr Hampl

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.