Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi prosází 200 miliard. Problém je i online hazard

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem připravuje zákon, který má regulovat hazard v Česku. Babiš původně deklaroval, že zákon bude velmi přísný a razantně omezí firmy provozující loterie nebo videoterminály. Vládě ale nakonec ministr financí předložil mnohem mírnější verzi. Obhajuje to potřebou vybrat více daní. S tím ale nesouhlasí jak opozice, tak jeho kolegové z vlády. Všichni se bojí, že pokud nebude regulace přísnější, dál poroste počet gamblerů a dál se budou prohlubovat sociální problémy s tím spojené.

Této problematice se dlouhodobě věnuje Jindřich Vobořil, který v minulosti působil jako terapeut závislých v Česku i v zahraničí. "Tvrdá regulace je lepší než úplné zakázání hazardu," řekl Vobořil v pořadu Vaše téma. Podle něj hazard úplně zakázat nejde, protože je v lidské přirozenosti. "Bible se také snažila zakázat hazard, ale lidé riskují dál," řekl Vobořil a dodal: "Velká část lidí, kteří propadají závislostem, jsou často lidé, kteří k tomu mají nějakou dispozici. Díky nějakému prožitku, který se překrývá se zážitkem při užití heroinu. Ta úvaha té výhry není hlavní, důležitý je i ten silný zážitek."

"Průměrný gambler má asi milionový dluh. Jsou to tedy dluhy, které už nejsou splatitelné z běžného platu. 200 miliard korun se ročně prosází. Společnosti, které se sázením a hazardem zabývají, vykazují 38-40 miliard zisk," uvedl Vobořil.

A jak vypadá takový "průměrný gambler"? Velkou roli hraje odklon od heren k online sázení. "Typický gambler je muž kolem 35 let, ale teď se to hodně mění. V mladší generaci hrají obě pohlaví, hrají i vysokoškolští studenti, a hrají online. Je to i člověk, který normálně chodí do zaměstnání. Často hrají drobní podnikatelé. Posouvá se to ale bohužel k online hráčům, a to už je i jiná věková skupina," řekl Vobořil.

Jindřich Vobořil se v letech 2000–2009 aktivně podílel na přípravě Národní protidrogové strategie. Nyní působí jako národní protidrogový koordinátor a je také ředitelem odboru protidrogové politiky a sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.

Témata:  CZK Ministerstvo financí sázky, loterie, hazard

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy