Schválené reformy: Co všechno se lidem změní?

Koaličním poslancům se v pátek podařilo přijmout několik ekonomických a sociálních reformních zákonů. Přes nesouhlas opozice svou většinou v dolní komoře zástupci vládních stran odsouhlasili zvýšení daně z přidané hodnoty i balík sociálních škrtů.

reklama

Nejdelší debata se v Poslanecké sněmovně v pátek vedla právě nad balíkem škrtů v sociální oblasti, který připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Kvůli úsporným opatřením se dostal pod palbu otázek premiér Petr Nečas (ODS), ministr financí Miroslav Kalousek i ministr práce Jaromír Drábek (oba TOP 09).

Platnost balíku 17 novel zákonů v sociální oblasti zrušil v březnu Ústavní soud, poslanci tak museli zákony projednat znovu ve všech třech čteních. V pátek potom se zákonem sněmovna vyslovila souhlas, pro hlasovalo 101 poslanců, 70 bylo proti.

Balíček například ruší sociální příplatek, zachovává výši nemocenské na 60 procentech a zaměstnavatelům ji ukládá platit po dobu tří týdnů. Výrazné úspory podle představ kabinetu představuje trvalé ponechání náhradového poměru nemocenského pojištění na úrovni 60 procent denního vyměřovacího základu (2,3 miliardy korun), státní proplácení nemocenské až od 22. místo 15. dne nemoci (1,8 miliardy korun) nebo pokračující redukce příspěvku na péči v 1. stupni u dospělých na 800 korun měsíčně místo předchozích 2000 korun (1,67 miliardy korun).

Podle vlády by případné nepřijetí zákona stálo rozpočet v příštím roce 20 miliard korun.

Dražší potraviny, léky, dětské pleny, tiskoviny i dopravu, to vše přinese novela zákona o dani z přidané hodnoty (DPH), kterou zákonodárci v pátek také schválili. Novela má zajistit peníze na financování důchodové reformy a upravuje parametry DPH ve dvou krocích.

Rok 2012 bude v případě přijetí zákona znamenat skok snížené daňové sazby z 10 na 14 procent. O rok později by měla sazba vystoupat až na 17,5 procenta. Na stejnou úroveň má zároveň k 1. lednu 2013 klesnout stávající základní, tedy 20procentní sazba DPH.

Dodatečné výnosy z DPH mají posílit rezervní fond určený na důchodovou reformu. Zatímco dosud měl být účet plněný hypotetickým přebytkem mezi vyplacenými důchody a vybranými příjmy z důchodového pojištění, nově sem má jít 7,2 procenta příjmů z DPH připadající na státní rozpočet. Při očekávaných daňových příjmech v roce 2012 by do rezervy mohlo jít zhruba 15 miliard korun.

Daňové změny kalkulují také s přerozdělením peněz vybraných na DPH mezi stát, obce a kraje. Zatímco počínaje rokem 2012 se má poměr vychýlit mírně ve státní prospěch, podíl pro samosprávy se sníží.

Koaličním poslancům se podařila v pátek schválit také novelu zákona o stavebním spoření. Ta určí státní podporu ve výši maximálně dva tisíce korun ročně a úroky daněné 15procentní sazbou.

Sněmovna již novelu v minulosti přijala, ovšem v legislativní nouzi, kdy snížila státní příspěvek na 2000 korun za zákonem stanovených podmínek. Tuto schválenou novelu přezkoumal Ústavní soud (ÚS) a konstatoval, že projednání ve stavu legislativní nouze neodpovídá ústavnímu pořádku. Vázána nálezem ÚS předkládá proto vláda novelu znovu.

"Text je zcela totožný s tím, co sněmovna schválila, tedy bez ustanovení týkajících se srážkové 50 procentní daně, kterou ÚS označil za protiústavní," okomentoval opětovné předložení ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Ve třetím čtení vyslovili poslanci souhlas také s novelou školského zákona. I v příštím roce tak budou studenti skládat státní maturitu ze dvou povinných předmětů, nikoliv ze tří. Třetí povinná zkouška bude součástí státní maturity v roce 2013.

Zákon o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání připravili poslanci Věcí veřejných a KSČM. Původně měl odkládat třetí povinnou zkoušku o dva roky na rok 2014. Sněmovna však přijala pozměňovací návrh poslanců za ODS a ČSSD, který odkládá třetí povinný předmět pouze o rok.

Pokud by zákon nebyl přijatý, společná část maturitní zkoušky by se měla skládat ze tří předmětů již letošní školní rok. Předměty měly být český jazyk a literatura, cizí jazyk a třetí předmět z nabídky.

Ještě před hlasováním o těchto zákonech se poslanci vrátili k projednání dílčí novely trestního řádu. Norma by měla umožnit výslech utajovaných svědků za pomocí videokonferenčního zařízení, stejným způsobem by mohli vypovídat také obvinění, u nichž hrozí riziko, že svůj převoz k výslechu využijí k tomu, aby utekli. Novela se zároveň snaží zpřísnit sankce za korupční trestné činy nebo více využívat institutu domácího vězení a po pátečním projednání míří už do třetího čtení.

Poslanci se znovu sejdou v úterý, kdy doprojednají body zbývající na programu řádné schůze. Tu přerušili proto, aby na schůzi mimořádné projednali klíčové reformy. V úterý by se měli věnovat hlavně zákonům, které neprošly Senátem, zákonodárci se také pokusí přehlasovat veto prezidenta Václava Klause.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky