Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezdomovci v Praze pracují. Na oplátku bydlí zadarmo

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová / EuroZprávy.cz / MoneyMAG.cz

Bezdomovectví bohužel patří k dnešnímu životu. Problémy s bezdomovci se rozhodli poněkud neobvykle řešit na Praze 9. Lidem bez domova nabídli zdarma ubytování v obytných buňkách. A to výměnou za udržování pořádku a péči o přírodní porosty v okolí.

Nápad se zrodil v hlavách úředníků z Městského úřadu Praha 9. Chtěli dostat bezdomovce z ulic a zároveň uklidit a udržovat v čistotě některá z dlouhodobě zanedbávaných veřejných prostranství.   V neposlední řadě se jedná o snahu vrátit některé z bezdomovců zpět do života. "Snažíme se jim vrátit základní sociální návyky, naučit hygieně a pomoci jim přivyknout si na pracovní režim," vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí MČ Praha 9 Pavel Morávek.

A zdá se, že jejich projekt funguje. V současné době je na území Prahy 9 kolem pětadvaceti obytných buněk s bezdomovci. Většinou se jedná o prostranství mimo zástavbu, na krajích parků či nevyužívaných ploch. Nikomu tam nepřekážejí, stížnosti na ně dle slov městského úřadu nejsou a sami bezdomovci jsou za tuto šanci rádi. "Předtím jsem bydlel na Armádě spásy, tam je to hrůza. Tak jsem rád, že jsem odtamtud vypadl a že můžu bydlet tady," svěřuje se pan Jaroslav, který v jedné z buněk bydlí od září minulého roku.

Obytné buňky obcházejí pravidelné kontroly, které dohlížejí mimo jiné na počet osob v obydlí nebo na dodržování smluvených prací v okolí. Prací se rozumí úklid odpadků ve vytyčeném rajónu nebo vysekávání náletových dřevin ze zarostlých strání. Díky bezdomovcům tak mnohé svahy na Praze 9 značně prokoukly. "Do budoucna zvažujeme i možnost, že by se vybraní bezdomovci stali jakýmisi hlídači veřejných parků, dostali by hezčí příbytek a dohlíželi tam na pořádek," přibližuje smělé plány Pavel Morávek.

Témata:  bezdomovci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy