Bezdomovci v Praze pracují. Na oplátku bydlí zadarmo

Bezdomovectví bohužel patří k dnešnímu životu. Problémy s bezdomovci se rozhodli poněkud neobvykle řešit na Praze 9. Lidem bez domova nabídli zdarma ubytování v obytných buňkách. A to výměnou za udržování pořádku a péči o přírodní porosty v okolí.

Ilustrační fotografie
reklama

Nápad se zrodil v hlavách úředníků z Městského úřadu Praha 9. Chtěli dostat bezdomovce z ulic a zároveň uklidit a udržovat v čistotě některá z dlouhodobě zanedbávaných veřejných prostranství. 
  
V neposlední řadě se jedná o snahu vrátit některé z bezdomovců zpět do života. "Snažíme se jim vrátit základní sociální návyky, naučit hygieně a pomoci jim přivyknout si na pracovní režim," vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí MČ Praha 9 Pavel Morávek.

A zdá se, že jejich projekt funguje. V současné době je na území Prahy 9 kolem pětadvaceti obytných buněk s bezdomovci. Většinou se jedná o prostranství mimo zástavbu, na krajích parků či nevyužívaných ploch. Nikomu tam nepřekážejí, stížnosti na ně dle slov městského úřadu nejsou a sami bezdomovci jsou za tuto šanci rádi. "Předtím jsem bydlel na Armádě spásy, tam je to hrůza. Tak jsem rád, že jsem odtamtud vypadl a že můžu bydlet tady," svěřuje se pan Jaroslav, který v jedné z buněk bydlí od září minulého roku.

Obytné buňky obcházejí pravidelné kontroly, které dohlížejí mimo jiné na počet osob v obydlí nebo na dodržování smluvených prací v okolí. Prací se rozumí úklid odpadků ve vytyčeném rajónu nebo vysekávání náletových dřevin ze zarostlých strání. 

Díky bezdomovcům tak mnohé svahy na Praze 9 značně prokoukly. "Do budoucna zvažujeme i možnost, že by se vybraní bezdomovci stali jakýmisi hlídači veřejných parků, dostali by hezčí příbytek a dohlíželi tam na pořádek," přibližuje smělé plány Pavel Morávek.

Témata: bezdomovci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky