Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velký test mletého masa: Polotovar a barvivo z hmyzu

Mleté maso
Mleté maso
Foto: dTest

Na skutečné mleté maso v českých obchodech téměř nenarazíte. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 12 výrobků obsahujících mix hovězího a vepřového masa. Výsledek testu není uspokojivý.

Mleté maso vyhláška definuje jako čerstvé maso, které je pouze mechanicky zpracováno a obsahuje maximálně jedno procento soli. "Takové jsme ovšem v chladicích boxech objevili jen jedno jediné. Pokud totiž výrobce do masa přidá soli více nebo další přísady, například rostlinnou bílkovinu, barviva, aromata a podobně, výrobek už se nesmí nazývat mletým masem, ale masným polotovarem," vysvětluje Daniel Pavlis, vedoucí redakce časopisu dTest.

Třetina baleného mletého masa v testu dostala špatné známky v senzorickém hodnocení, ukázaly se i velké rozdíly v obsahu masa. Některé výrobky s nejrůznějšími aditivy nešetří. Kromě antioxidantů, konzervantů a stabilizátorů byla ve složení třeba košenila, barvivo získávané z hmyzu červce nopálového.

Náhražky v podobě sóji či drůbežího separátu se nenašly, do některých testovaných polotovarů však výrobci přidali vepřovou a hydrolyzovanou řepkovou bílkovinu. Proč? Nabízí se dvě možná vysvětlení. „Přidaná bílkovina zkresluje laboratorní výpočty obsahu masa. Při případné kontrole se tak může zdát, že je ve výrobku více masa než ve skutečnosti. Navíc hydrolyzovaná bílkovina a také kvasnicový extrakt nebo výtažek z droždí představují způsob, jak dostat do jídla glutamát, aniž bychom to my spotřebitelé věděli. Glutamát totiž z hydrolyzované bílkoviny vznikne až při tepelném zpracování výrobku,“ říká Daniel Pavlis. Soli kyseliny glutamové slouží ke zvýraznění chuti a citlivým lidem mohou způsobit zdravotní obtíže.

Přidanou bílkovinu laboratoř objevila ve výrobcích, které byly zároveň nejhůře hodnoceny v senzorických zkouškách. Jedná se o Výrobek z mletého masa mix (Albert/ Výrobky mleté) a Mletý masný polotovar míchaný (Tesco/ Country menu). 

Pokud jde o obsah masa, test odhalil mezi jednotlivými výrobky velké rozdíly. Testované masné polotovary udávaly na obalech obsah masa od 53 do 98 procent, výsledky laboratorních měření se však někdy lišily. U výrobku Tesco Value Mletý masný polotovar míchaný laboratoř zjistila dokonce o čtvrtinu masa méně, než uváděl výrobce – místo 96 pouze 71,5 %.

Časopis dTest nechal ověřit i zdravotní nezávadnost všech výrobků. Laboratoř hledala například salmonelu, E. coli i bakterie rezistentní na antibiotika, žádné mikrobiologické nedostatky však neobjevila.

Vítězem testu se stalo jediné skutečné mleté maso v testu, tedy výrobek, který obsahoval jen maso, a to 50 % hovězího a 50 % vepřového, a sůl. Jde o Mleté maso Mix 100 % prodávané pod značkou Čerstvá porce v Lidlu. Kompletní výsledky najdete v časopisu dTest.

Témata:  potraviny dTest Maso

Související

Aktuálně se děje

4. července 2025 15:37

4. července 2025 13:48

Celní spirála pokračuje. Trump posílá nové výhrůžky, ale bez efektu

Americká administrativa prezidenta Donalda Trumpa dnes zahájí rozesílání dopisů obchodním partnerům Spojených států, v nimž jim jednostranně sdělí výši nové celní sazby. Ta se podle prezidentových slov bude pohybovat od 10 do 70 procent a platit má od letošního 1. srpna. Rozesílání dopisů by mělo pokračovat ještě začátkem příštího týdne, takže do 9. července budou všechny dotčené země informovány.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Donald Trump

Komentář

USA zvyšují cla. Švýcarsko čelí rekordní sazbě, EU se obává další eskalace

Americký prezident Donald Trump včera rozhodl uvalit 39procentní clo na dovoz ze Švýcarska. Zároveň oznámil celní sazby na dovoz z některých dalších zemí. Nicméně jen málo z nich čelí ještě vyššímu clo než Švýcarsko. Jednou z nich Sýrie, jejíž vývoz do USA Trump zatížil dokonce 41procentním clem – nejvyšším vůbec.