Ve sběrně už nedostanete za starý kov hotovost

Pokud půjdete od prvního března se starým kovem do sběrny, nedostanete žádné peníze v hotovosti, jak tomu bylo dosud. Počítá s tím nová vyhláška z ministerstva životního prostředí.

Ilustrační fotografie
reklama

Nepoctiví sběrači kovů a zloději okapů budou mít od března smůlu, za svůj lup už nedostanou na ruku ani korunu. Od 1. března vstoupí v platnost vyhláška, která zakazuje sběrnám hotovostní platby při výkupu kovů.

Pokud patříte k těm slušným a chcete dát nepotřebný kov do sběrny, nemusíte se obávat, že za něj nedostanete zaplaceno. Sběrna vám zaplatí, za vše co odevzdáte, ale pouze bezhotovostní platbou.

Podle webu iDnes.cz chce ministerstvo životního prostředí ještě prosadit zákon, aby bezhotovostní platba znamenala pouze převod na účet nebo třeba vyplácení peněz poštovní poukázkou. Důvod je jasný, sběrny by jinak mohly obcházet novelu vyplácením různých poukázek, jako jsou například stravenky.

Sběrny jsou proti a tvrdí, že taková změna lidi odradí. "Důsledky to může mít značné. Pokud za to lidé nedostanou peníze a budou si muset zřizovat účty, tak většina z nich to radši vyhodí do škarpy," řekl iDnes.cz zástupce Sdružení výkupců druhotných surovin Petr Miller.

Ministr životního prostředí Richard Brabec chce podle webu prosadit další opatření proti sběrnám. Například přísnější podmínky pro získání licence a tím například i povinný kamerový systém.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky