Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Andrej Babiš mluvil o rozpočtu. Kalousek reaguje

Andrej Babiš a Miroslav Kalousek
Andrej Babiš a Miroslav Kalousek
Foto: Halin Selasicz, EuroZprávy.cz

Rozhoduje o miliardách, zasahuje do našich peněženek a peníze rozděluje i dalším resortům. To je ministr financí Andrej Babiš. V čele jednoho z nejdůležitějších ministerstev je skoro rok - co mu za tu dobu vyšlo a co ne?

Co se povedlo?

Andrej Babiš tvrdí: "Povedlo se nám snížit deficit státního rozpočtu o 34 miliard. Za ještě větší úspěch považuju to, že se nám od roku 1995 poprvé podařilo snížit absolutní dluh našeho státu.

Miroslav Zámečník, ekonom: "Určitě lze jako úspěch hodnotit výsledek rozpočtu, byť to není rozpočet nijak zvlášť šetřivý."

Miroslav Kalousek, oponent: "Povedlo se mu zhoršit stav veřejných financí. To, co se mu obzvlášť povedlo je, že se o osmnáct procent zvýšily dotace podnikatelským subjektům, takže je zřejmé, že veřejné finance ovládli obchodníci s dotacemi."

Kde to vázne?

Andrej Babiš: "Nejsem úplně spokojený s tím centrálním nákupem. Tam bohužel z titulu i těch našich zákonů, zákonu o veřejných zakázkách, tak to jde strašně pomalu, tam máme velké rezervy."

Miroslav Zámečník, ekonom: "Necítím tam oproti řekněme Miroslavu Kalouskovi ambici dosáhnout vyrovnaných rozpočtů a dosáhnout vyrovnaného rozpočtu i v té jeho strukturální složce."

Miroslav Kalousek, oponent: "Nepovedlo se mu naplnit sliby, že bude šetřit, protože o desítky miliard zvyšuje státní spotřebu. A nepovedlo se mu splnit sliby, že zvýší efektivitu výběru daní, protože se spíše zhoršuje."

Vláda Bohuslava Sobotky oslaví první rok na konci ledna. A i ministr financí Andrej Babiš si dal předsevzetí - chce především šetřit, poslední rozpočet byl podle něj totiž příliš velkorysý.

Témata:  státní rozpočet Andrej Babiš

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy