Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dejte si pozor na lovce nehod. Jde jim o vaše peníze

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, MoneyMAG.cz

Dojde k nehodě. Téměř okamžitě je na místě i asistenční služba, která nabízí své služby. Nikdo je nevolal, nikdo neví, jak se na místo tak rychle dostali. Ale účastníci nehody už drží v ruce papíry s nabídkou pomoci.

Jednání s pojišťovnou, zabezpečení odtahu, oprava vozidel, poskytnutí náhradního auta. Lovci nehod se můžou přetrhnout, aby vás přesvědčili, že všechno další vyřeší za vás. A hlavně, vše se platí z pojištění, služby jsou přirozeně zdarma. Je to opravdu tak jednoduché?

Pokud se stanete součástí dopravní nehody, je třeba zachovat klid a chladnou mysl. Ideální je vozit s sebou kontakt na číslo asistence pojišťovny nebo vlastního servisu. Často se ale stane, že dříve, než se vzpamatujete, jsou na místě lovci nehod, kteří vám začnou nabízet své "supervýhodné" služby.

Hlavní problém je v tom, že se člověk ocitá pod emocemi a tak si neuvědomí, co v danou chvíli podepisuje. Nevýhodou je zejména to, že vůbec nevíte, co se s autem bude skutečně dělat. "Udělíte plnou moc a dál je vše v režii lovce nehod. Ten rozhoduje, kam se vozidlo poveze, jak dlouho potrvá oprava, na jak dlouho budete mít náhradní vozidlo, co bude uplatňovat po pojišťovně, v jaké výši a tak dále,“ varuje Lukáš Fládr ze sdružení Pomoc poškozeným. Na místě nehody budete přesvědčováni, že je vše zdarma. Ovšem pozor, ve smlouvě jsou za jednotlivé služby uvedeny velmi vysoké částky a další háčky.   Lovci pozůstalých a zraněných své služby nabízejí za provizi, která často dosahuje až poloviny peněz vymožených od pojišťovny. Další problém je v tom, že "Smlouva například uvádí povinnost využívat vozidlo po celou dobu opravy a také povinnost doplatit to, co nezaplatí pojišťovna,“ dodává Fládr.  Mnohem horší situace ale vznikají, pokud dojde ke škodám na zdraví. Lovci nehod už neloví jen u havárií samotných, ale i v nemocnicích, kam byl zraněný převezen. "Jsou známé i případy, kdy obtěžují pozůstalé těsně po smrti jejich příbuzného. Nabízejí různé druhy pomoci a zastoupení v jednání s pojišťovnou. Takové případy jsou už skutečný hyenismus,“ dodává Lukáš Fládr.

Témata:  CZK pojišťovny doprava

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy