Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máme moc vysokoškoláků? Babiš promluvil

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ministr financí Andrej Babiš tvrdí, že je potřeba reforma školství a změna celého systému. Velká část studentů totiž vystuduje vysokou školu a podle šéfa hnutí ANO chybí lidé, kteří by se zabývali manuálními pracemi. Uvedl to v úterý na Žofínském fóru.

Podle Babiše se doba posunula a dnes si už nikdo manuální práce neváží. "Vysokoškolský diplom ale už dnes nemá cenu," podotkl ministr s tím, že rodiče jsou určitě rádi, když má jejich dítě vysokou školu, a považují to za určitou společenskou výsadu, ale dostat dnes studenta na obor založený na manuální práci je těžké.

Podle Babiše je potřeba reforma celého školského systému. Považuje za důležité, aby se děti učily hrát. "Dneska jsou děti na iPhonech, Facebooku a nevím kde. Svět se změnil," podotkl Babiš.  

Dodal, že v dnešní době je velmi těžké získat lidi vyučené v zemědělských oborech, například mechanizátora. Díky přebytku vysokoškoláků tak některé profese dnes na trhu vůbec nejsou.

Témata:  školství Andrej Babiš

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.