17. listopad je tady: Bude dusno? Lidé se šikují proti Zemanovi

Jiří Stránský, spisovatel a bývalý vězeň komunismu, ostře zkritizoval prezidenta Miloše Zemana i jeho spolupracovníky a zastánce. Při příležitosti výročí listopadové revoluce by se prý protizemanovští demonstranti měli přesunout tam, kde prezident bude, a pokusit se s ním mluvit. Stránský to píše v glose, uveřejněné Českým rozhlasem.

Ilustrační fotografie
reklama

Na protestní akci s názvem "Chci si s vámi promluvit, pane prezidente", která se bude 17. listopadu konat na pražské Národní třídě, se na Facebooku přihlásilo k dnešnímu dni přes 15 tisíc lidí. Podstatou akce je čekat, zda Miloš Zeman dorazí a vyslechne kritiku svých oponentů.

Stránský má ale jasno. "Jedno vím už teď: že náš panovník v doprovodu dvorního šaška a věrných rádců na Národní třídu nepřijde," píše.

"Má to svou logiku: proč by měl naslouchat davu kavárenských povalečů, kteří mu - s červenými vylučovacími kartami v prstech - hodlají oznamovat, že se ho chtějí na něco zeptat. A už mu to několik dní s podezřelým předstihem prozrazují," vysvětluje.

Prezident prý raději pojede na Albertov. "Tam se už o hodně dřív kolem místa, kde něco bude říkat, nastraží jeho příznivci pod taktovkou kamaráda a soudruha Veleby. Jemuž se panovníkova obrana moc nevede," dodává Stránský.

Nuda 17. listopadu nebude

Lidé z Národní třídy by se podle něj měli vydat na Albertov a pokusit se navázat s prezidentem dialog. "Pokud se šikovně neschová za virózou. Taky nevím, jestli panovník nehledá nějakého dobrovolného Zifčáka, který by se od povalečů jakoby nechal zabít coby signál pro panovníkovu bývalou stranu, aby se chopila klacků," píše.

Na výročí listopadové revoluce podle Stránského rozhodně nebude mrtvo. Studenti, se kterými si prý chodí povídat, se za prezidenta stydí a jsou také vnímavější k tomu, co sedmnáctý listopad znamená.

"Taky se těším, jak se k tomu výročí bude stavět strana, která tenkrát přišla o vedoucí roli. Jestli třeba její předseda neobohatí oslavy podobným výrokem, který před druhou světovou válkou řekl v Parlamentu jeho předchůdce Klement Gottwald: že se byl v Moskvě učit, jak buržoazii zakroutit krkem. Teď jenom nevím, jestli se to taky nevztahuje na kavárenské povaleče," uvažuje Stránský.

"Onehdy jsem o tom vyprávěl gymnazistům a ti se ohromně bavili: Gotwaldův následovník je nezajímal, chtěli spíš znát definici kavárenského povaleče podle prezidenta. Ti už si takového prezidenta nezvolí. Což jim trochu závidím," dodává.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky