Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budeme třít bídu s nouzí? Názor Čechů se mění, průzkum překvapil

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Ve výhledech do budoucna se výrazně snížil podíl odpovědí, že situace u nás bude za pět let horší než dnes (z 57 % v roce 2012 na současných 28 %). Zlepšení ekonomické situace očekává téměř třetina občanů (30 %). Nejčastěji je nyní v populaci zastoupen názor, že hospodářská situace zůstane stejná (42 %). V případě životní úrovně vlastní domácnosti se více než polovina lidí (55 %) domnívá, že k výrazné změně během pěti let nedojde. Podíly vyhraněnějších odpovědí (pozitivních nebo negativních) jsou vyrovnané (22 %, resp. 23 %). Rovněž v tomto ohledu je veřejnost optimističtější než před dvěma lety.

Říjnový průzkum STEM zjistil, že česká veřejnost se na budoucnost české ekonomiky i vlastní životní úrovně dívá optimističtěji než v předchozích letech. Zlepšení hospodářské situace naší země v horizontu příštích pěti let očekává necelá třetina občanů. Zhoršení ekonomické situace předpokládá podobný podíl lidí. Více než dvě pětiny populace si myslí, že za pět let se hospodářská situace nijak významně nezmění.

V porovnání s průzkumem STEM před dvěma lety se výrazně snížil podíl odpovědí, že ekonomická situace bude za pět let horší (z 57 % na polovinu, což znamená pokles o 29 procentních bodů). Ve stejné míře se zvýšilo jak zastoupení názoru, že se situace zlepší, tak názoru, že se nezmění (o 15, resp. 14 procentních bodů). Zdá se, že hluboký propad optimistických očekávání v letech 2011 a 2012 je v tuto chvíli minulostí.

V předpokladech dalšího vývoje životní situace domácnosti lidé nejčastěji čekají stabilitu, více než polovina občanů totiž předpokládá, že jejich situace zůstane beze změn. Podíl odpovědí, že se životní úroveň domácnosti zlepší, nebo zhorší, je vyrovnaný, zhruba pětinový.

Z časové řady STEM je patrné významné snižování negativních očekávání v loňském a letošním roce. Podíl odpovědí, že životní úroveň domácnosti se v budoucnu zhorší, je nyní poloviční v porovnání s rokem 2012. Zastoupení odpovědí, že se situace domácnosti zlepší nebo zůstane stejná, naopak posiluje, výrazněji v případě očekávání stability.

Časové srovnání kombinace obou otázek potvrzuje posílení optimismu v české společnosti. Skupina lidí krajně pesimistických výrazně oslabila (z 36 % na 13 %). Skupina jednoznačných optimistů posílila jen mírně (z 9 % na 13 %), ovšem výrazně se zvýšilo zastoupení mírných optimistů (zlepší se alespoň jedna oblast, z 13 % na 25 %) a lidí, kteří očekávají stabilitu na obou úrovních (z 19 % na 29 %).

Ve výhledech na budoucnost české ekonomiky se významně liší stoupenci různých politických stran. Optimisty jsou nejčastěji sympatizanti ANO a TOP 09, největšími pesimisty příznivci Úsvitu. Stoupenci ČSSD nejčastěji očekávají, že se hospodářská situace země v následujících pěti letech nijak výrazně nezmění.

Témata:  manažeři

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.