Best se pustil do Babiše kvůli ČEZu. Dosáhl prý tohoto významného mylníku

13,6 milardy dolarů, taková je podle amerického novináře a politického analytika žijícího v České republice Erika Besta výše Babišova majetku, pokud k ní připočteme i ČEZ. Ten sice Babiš nevlastní, podle Besta jej ale v pátek převzal.

Andrej Babiš
reklama

Ministr financí Andrej Babiš v pátek vyměnil členy dozorčí rady společnosti ČEZ. Novými členy jsou mimo jiné Babišův náměstek Lukáš Wagenknecht nebo náměstek ministra obrany Jiří Borovec. Václav Pačes se z místopředsedy dozorčí rady stal jejím předsedou.

"My jsme do dozorčí rady nominovali nové lidi, tři z nich pracovali v ČEZu, takže jsou odborníci a my očekáváme, že nová dozorčí rada bude profesionálnější," uvedl v pátek ministr financí Andrej Babiš.

Podle Besta se tímto krokem povedlo Babišovi vystrčit z pozice nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. "Jestli Andreje Babiše do politiky přivedl hlavně cíl vytlačit Petra Kellnera z pozice nejbohatšího Čecha, jak se někteří domnívají, dalo by se říci, že v pátek toho nepřátelským převzetím ČEZu dosáhl. S ČEZem by Babišův majetek dosahoval 13,6 milardy dolarů, kdežto Kellnerův má hodnotu pouze 11,3 miliardy dolarů," ohodnotil páteční události komentátor na svém webu The Fleet Sheet.

Best sám přiznává, že tento pohled je troufalý a přináší s sebou spoustu "ale": "Babiš ČEZ přímo nevlastní, takže i kdyby ho ovládal, lze ho legitimně zařadit mezi jeho majetek? V dozorčí radě má jen pět křesel z dvanácti – dá se tedy vůbec tvrdit, že tento orgán „ovládá"? A dotyčných pět lidí nepracuje pro Babiše coby vlastníka Agrofertu, nýbrž pro něj jakožto ministra financí. Slouží tím pádem jeho soukromému impériu?" ptá se analytik a dodává, že tyto otázky jsou zcela oprávněné.

"Nenecháme odpovědi na Forbesu? Při sestavování žebříčku miliardářů magazín nepočítá majetek diktátorů, jejichž jmění pramení z jejich mocenského pozice," poukazuje trpce v závěru svého zamyšlení.

Témata: čez | Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky