Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína varuje před krizí eurozóny. Bude to mazec, nazývají ji "černá smrt"

Čína varuje před krizí eurozóny. Bude to mazec, nazývají ji

Foto: Pixmac

Dluhová krize eurozóny způsobí škody čínské ekonomice, protože sníží poptávku po jejím vývozu. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters s odvoláním na pondělní vydání čínského Lidového deníku.

Podle komentáře v oficiálním listu čínské komunistické strany evropská dluhová krize, kterou tamní novináři nazývají "The Black Death" (černá smrt), trvá už téměř dva roky od konce roku 2009 a "šíří se jako ve 14. století mor", odkázal list na pandemii, která tehdy devastovala Evropu.

Díky relativně malému podílu evropských aktiv budou mít podle listu problémy eurozóny omezený vliv na čínské devizové rezervy. Podle Lidového deníku potíže eurozóny odrážejí hluboko zakořeněné institucionální nedostatky, které musí Evropa překonat, aby opět získala ztracenou důvěru trhů a ty aby opět začaly růst. Podle analytiků aktiva v eurech tvoří zhruba čtvrtinu čínských devizových rezerv. Evropská unie je ale na druhou stranu největším obchodním partnerem Číny. Jejich vzájemná obchodní výměna v loňském roce činila 395 miliard eur (zhruba 9,7 bilionu Kč), přičemž Čína loni vyvezla zboží za 281,9 miliardy eur (6,9 bilionu Kč), což oproti roku 2009 představuje nárůst o 18,9 procenta.

Témata:  EU krize

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy