Žebráci mezi českými miliardáři? Ano, říká novinář

Mezi českými miliardáři se pohybují skoro žebráci, překvapuje americký novinář Erik Best. Důvodem je, že část boháčů nevlastní žádné médium a tak o prostor musí s prosíkem za "bohatšími" kolegy.

reklama

Vydavatelské domy se v Česku postupně dostávají do českých rukou. Vydavatelství MAFRA vlastní od minulého roku Andrej Babiš, Economia patří Zdeňku Bakalovi, Mladá fronta Františku Savovovi a Jaromír Soukup drží Empresa Media.

Další miliardáři pak své médium brzy získají. Tkáč s Křetínským koupili vydavatele Blesku a Aha! Ringier Axel Springer CZ. Erik Best pak dlouhodobě tvrdí, že s těmito dvěma boháči se na koupi z povzdálí podílí i Martin Roman.

Pak tu je ale skupina miliardářů, kteří nemají nic. "Tykač, Dospiva a další musí chodit žadonit o prostor v médiích jiného oligarchy. Ani Kellner už si nemůže být tak jistý v kramflecích, když se teď Česká televize dostala do Babišova hledáčku. A chudák Rittig byl nucen založit si účet na Twitteru, kde ho sleduje 1700 uživatelů," píše na svém blogu FleetSheet Best.

Připomíná, že odchod zahraničních investorů, od kterých nyní čeští magnáti média kupují, urychlilo zvýšení DPH na tisk o deset procent. Unie vydavatelů douhodobě požaduje, aby daň opět klesla. Podle Besta by to velmi významně podpořilo "oligarchy, kteří si za přehnané sumy pořídili mediální arzenál."

Témata: Peníze

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky