Novodobá zlatá horečka: Cena zlata trhá jeden rekord za druhým

Spotová cena zlata během čtvrtečního obchodování vzrostla na 1825, 99 dolaru (31 042 Kč) za trojskou unci a vytvořila nový rekord. Informovala o tom agentura Reuters.

reklama

Během uplynulých dvou týdnů cena zlata přidala devět procent, což je nejsilnější dvoutýdenní nárůst od poloviny února 2009. Růst zaznamenalo i stříbro, které se dostalo na 40,50 dolaru (689 Kč) za unci.

Investoři se k zlatu uchylují jako k bezpečné investici, podobně jako žlutý kov je na tom i švýcarský frank, který v tomto týdnu výrazně posiluje a dělá vrásky tamní centrální bance.

Na tomto vývoji se nejvíce podepsaly pokračující obavy z dluhové krize v eurozóně, které z pohledu mnoha analytiků chybí jasné řešení aktuálních problémů. Výsledky setkání mezi francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a německou kancléřkou Angelou Merkelovou trhy příliš nenadchly.

„Jsem jedním z těch lidí, kteří si myslí, že zlato dosáhne ceny dva tisíce dolarů za unci. Důvody se nemění, je to nedostatek důvěry ve všechno ostatní,“ vysvětlil vedoucí oddělení prodeje kovů Peter Hillyard ze společnosti ANZ.

Témata: zlato

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky