Babiš má plán, jak snížit zadlužení státu. Svěří peníze makléřům

Ministr financí Andrej Babiš přišel s plánem, jak snížit dluh státu. Jedena z cest by mohla vést skrze omezení využívání krátkodobých dluhopisů, které jsou pro stát nevýhodné. Jeho postup se zamlouvá i předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi.

660
reklama

Informaci o hospodaření státu a ministrových plánech přinesly páteční Hospodářské noviny. Podle nich by Babiš mohl místo krátkodobých dluhopisů dočasně využívat volné státní peníze, a část jich podle informací deníku hodlá s pomocí makléřů investovat.

Deník také přináší ukázkový příklad, který naznačuje, jak by celý Babišův plán mohl fungovat: "Státní fond dopravní infrastruktury nahlásí, že na stavbu vybrané silnice bude potřebovat pět miliard, a to za šest měsíců. Ministerstvo financí bude vědět, že půl roku může těchto pět miliard použít na snížení půjček nebo ke krátkodobé konzervativní investici," píší HN.

Peníze by však podle Aleše Michly, šéfa ekonomických poradců Andreje Babiše, neměla investovat Česká národní banka: "Prostředky točí v obchodech s výnosem 0,04 procenta. A stát si proti tomu půjčuje i superkrátkodobě, na pár dní, za 0,06 procenta," popisuje v deníku postupy listu postupy ČNB a dodává, že bude vhodné, když peníze místo ní proinvestuje supina makléřů.

Michl se domnívá, že pokud by se tomuto postupu podařilo splnit cíl ministerstva financí, který plánuje snížení státních půjček o 50 miliard korun méně, než dosud, na úrocích by to přineslo úsporu zhruba 750 milionů korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky