Ušetřete 25 tisíc ročně: Tip na daňový odpočet zde

V souvislosti s daňovým přiznáním za rok 2013 se lidé ve zvýšené míře zajímají o limity možných odpočtů. Ne každý však ví, že lze daňovou povinnost snížit uplatněním slevy na manželku či manžela, která může dosáhnout až k hodnotě 24 840 korun. Podmínkou je, aby měl zákonný partner vlastní příjmy za loňský rok maximálně do výše 68 000 korun.

660
reklama

Pokud má manželka či manžel roční příjmy do limitu 68 000 korun, je možné uplatnit na ně slevu ve výši 24 840 korun. Slevu je možné realizovat buď v rámci ročního zúčtování, které provádí za zaměstnance zaměstnavatel, nebo v daňovém přiznání, jež podávají všechny osoby samostatně výdělečně činné, někteří zaměstnanci, popřípadě další osoby mající příjmy zdanitelné v České republice (například z pronájmu nemovitostí).

V případě, že je zákonný partner držitelem průkazu ZTP/P, pak je možné slevu uplatnit dokonce ve dvojnásobné výši, tedy v hodnotě 49 680 korun. „Na rozdíl od slevy na poplatníka nebo daňového zvýhodnění na děti nemohou ani zaměstnanci uplatnit slevu na manželku nebo manžela během roku. Daňová sleva se uplatňuje vždy za celý rok, neboť je potřeba splnit zákonnou podmínku ohledně příjmu do limitu. Sleva je poměrně vysoká, proto je potřeba si ohlídat, zda jsou splněny zákonné podmínky pro její řádné uplatnění," vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

OSVČ mají termín odevzdání čestného prohlášení do 1. 4. 2014, zaměstnanci do 15. 2.

Zaměstnanci, za které všechny daňové povinnosti vyřizuje jejich zaměstnavatel prostřednictvím ročního zúčtování daně, musejí nejpozději do 15. února doručit své mzdové účetní čestné prohlášení manželky nebo manžela o splnění stanoveného limitu 68 000 korun. Osoby samostatně výdělečně činné a zaměstnanci, kteří podávají daňové přiznání, mají na tento proces obecně čas do 1. dubna 2014. Přílohou přiznání pak bude opět čestné prohlášení. „Daňovou slevu na manželku nebo manžela nelze uplatnit na družku či druha, přestože spolu partneři žijí v jedné domácnosti několik let. Při uzavření manželství během roku je pak možné uplatnit daňovou slevu v poměrné výši, a sice za všechny měsíce, kdy je podmínka manželství splněna na začátku měsíce," dodává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Do limitu 68 000 korun se nepočítá rodičovský příspěvek ani státní příspěvky na spoření

Do ročního limitu 68 000 korun se nezapočítávají všechny příjmy. Do vlastního příjmu se nezahrnuje celá řada dávek či příspěvků. Jedná se například o:

* dávky státní sociální podpory,

* dávky pěstounské péče s výjimkou odměny pěstouna,

* dávky osobám se zdravotním postižením,

* dávky pomoci v hmotné nouzi,

* příspěvek na péči, sociální služby,

* státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem,

* státní příspěvky na doplňkové penzijní spoření,

* státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření a o státní podpoře stavebního spoření,

* stipendium poskytované studujícím a soustavně se připravujícím na budoucí povolání,

* příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách, který je od daně osvobozen.

U manželů s majetkem ve společném jmění se do vlastního příjmu nezahrnuje ten, který plyne druhému z manželů, nebo se pro účely daně z příjmu považuje za příjem druhého z manželů. „Nejtypičtějším příjmem, který se do vlastního příjmu nezapočítává, je rodičovský příspěvek. A to i přesto, že může být v úhrnu za rok vyšší než 68 000 korun. Na druhou stranu se do vlastního příjmu počítají nemocenské dávky, a to včetně mateřské, důchod nebo podpora v nezaměstnanosti. Současně je potřeba upozornit, že u zákonného partnera samostatně výdělečně činného se hodnotí příjem, nikoliv zisk. Správné započítání vlastního příjmu je velmi důležité, neboť neoprávněné uplatnění slevy na dani může být sankciováno finančním úřadem formou úroku z prodlení a penále," doplňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Při výdajovém paušálu není možné slevu uplatnit

Za rok 2013 nemohou daňovou slevu na zákonného partnera uplatnit ty osoby samostatně výdělečně činné, které uplatní v daňovém přiznání výdaje paušálem a nemají jiné dostatečně vysoké zdanitelné příjmy (například ze zaměstnání). Počet občanů, kteří uplatní slevu na manžela či manželku, tak oproti roku 2012 poklesne. „OSVČ vedoucí daňovou evidenci nebo účetnictví, jehož/jejíž partner pobírá například invalidní důchod prvního stupně do výše 68 000 korun ročně a jedná se o jeho jediný příjem, nezaplatí z důvodu uplatnění slevy na dani nic až do hrubého zisku za loňský rok ve výši 331 200 korun," uvádí Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Názorný příklad

OSVČ pan Novák měl za rok 2012 i za rok 2013 příjmy ve výši 760 000 korun. Výdaje uplatňuje 40% výdajovým paušálem (nejedná se o živnost). Manželka pana Nováka je dlouhodobě nezaměstnaná, v roce 2012 ani v roce 2013 nepobírala podporu v nezaměstnanosti. Manželé Novákovi jsou bezdětní. Za rok 2012 zaplatil pan Novák na dani z příjmu fyzických osob 18 720 korun, za rok 2013 zaplatí na dani z příjmu fyzických osob 43 560 korun.

Témata: daně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky