Alarmující: Mladí Češi odmítají pracovat, parazitují na rodičích

Mezi absolventy se začíná rozšiřovat nový, čím dál tím populárnější trend. Přibývá totiž počet mladých lidí, kteří odmítají nastoupit do práce a nechávají se živit od rodičů. Na problém upozornil deník Právo.

660
reklama

Podle socioterapeutky Marie Macháčkové se nejedná o mladé lidi, kteří nemohou, byť i dlouhodobě, sehnat práci. Jde o odlišnou skupinu parazitujících, která se nebrání sahat až k vydírání, nebo zajít ještě dál.

"Tady se jedná o lidi, kteří parazitují na svých rodičích. Někdy si peníze a bezplatné ubytování vynucují citovým vydíráním, řídké nejsou případy, kdy používají i psychické či fyzické násilí či prostě rodičům peníze kradou," uvedla Macháčková pro Právo.

Jako příklad deník uvádí příběh příběh třicetiletého muže, který studoval pět škol. Žádnou však nedokončil a špatnou sociální situaci dával za vinu své matce, kterou nutil, aby si k důchodu našla zaměstnání a živila jej.

Ta za něj utratí měsíčně zhruba 3000, platí mu telefon i jídlo, a muž nic nepřispívá. Takových případů je ale v republice mnohem více, řešení podobných sporů je přitom těžké.

Podle odborníků mají rodiče právo své děti vystěhovat, pokud nejsou spoluvlastníky bytu nebo je neváže nájemní smlouva, celý případ ale musí jít k soudu se žalobou na vyklizení nemovitosti.

V mnoha podobných případech mladé lidi už nekryje ani vyživovací povinnost. Ta trvá do doby, než jsou děti schopny se samy živit, a není omezena věkem dítěte. Rovněž se nevztahuje na případy, kdy člověk je schopen pracovat, ale nechce.

Témata: nezaměstnanost

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky