Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnaných prudce přibylo. Bez práce je nejvíc lidí v historii

Nezaměstnaných prudce přibylo. Bez práce je nejvíc lidí v historii

Foto: Pixmac

Souhrnně dnes zveřejněná data potvrzují přetrvávající špatnou situaci na pracovním trhu. Vysoká nezaměstnanost a nízký růst mezd tlačí inflaci výrazně pod inflační cíl České národní banky. Na druhé straně pokračuje oživení v průmyslu, které je primárně taženo zahraniční poptávkou. Díky růstu průmyslové výroby v první polovině letošního roku začne docházet k tvorbě nových pracovních míst v průmyslových oborech. Hodnotí Miroslav Novák ze společnosti AKCENTA CZ.

Nezaměstnanost Podíl nezaměstnaných osob v prosinci vzrostl na 8,2 % z listopadových 7,7 %. Na konci prosince bylo na úřadech práce hlášeno celkem 596 833 uchazečů, tj. o 5,6 % více než v listopadu. Pokračovala redukce volných pracovních míst, jejich nabízený počet v prosinci poklesl na 35 718. Počet uchazečů na jedno volné pracovní místo vzrostl na 17. Růst nezaměstnanosti je v závěru roku tradičně ovlivněn sezónností a loňský prosinec není z tohoto pohledu výjimkou. 

Loňský rok přinesl nejhorší údaje z pracovního trhu od vzniku samostatné České republiky. Rekordní počet uchazečů o zaměstnání oproti velmi nízkému počtu volných pracovních míst. Mezi skupiny nejvíce ohrožené nezaměstnaností patří lidé s nízkým vzděláním, lidé v předdůchodovém věku a ztíženou pozici mají i absolventi. Z regionálního pohledu panuje nejhorší situace na pracovním trhu v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. 

Dojde v roce 2014 k výraznějšímu zlepšení situace na pracovním trhu? V první polovině roku ještě ne. V zimních měsících může počet uchazečů o zaměstnání přesáhnout 600 tis. a výrazně lepší nebude situace ani na jaře. Mírně pozitivní vývoj lze očekávat až ve druhé polovině letošního roku, kdy by se oživení ekonomiky mělo odrazit i na pracovním trhu. Celkově však bude o práci nouze, čemuž bude odpovídat i pokračující nízký růst mezd. 

Index spotřebitelských cen 

Spotřebitelské ceny v prosinci oproti listopadu vzrostly o 0,4 % a v meziročním srovnání o 1,4 %. Souhrnně za celý loňský rok dosáhla průměrná spotřebitelská inflace výše 1,4 %. 

Růstu spotřebitelských cen v roce 2013 postupně zpomaloval a vzdaloval se tak od dvouprocentního inflačního cíle České národní banky (ČNB). Na to ČNB ke konci roku zareagovala oslabením koruny k euru. Dopad intervencí se do inflace již v prosinci částečně promítnul a podobně tomu bude i v nadcházejících měsících.  

Vyšší inflace se v krátkodobém horizontu zcela nepochybně negativně odrazí na kupní síle domácností a pozitivní dopad do ekonomiky, pokud přijde, lze očekávat až ve druhé polovině letošního roku. 

Průmyslová produkce 

Průmyslová produkce v listopadu ve srovnání s říjnem vzrostla o 1,3 %. Meziročně růst produkce činil 6,2 % a po očištění o vliv počtu pracovních dnů o plných 8,8 %. Nárůst hodnoty nových zakázek opět zrychlil na meziročních 12,2 %. 

Průmyslu se ve druhé polovině loňského roku dařilo a ani listopad nebyl výjimkou. Prim hraje zahraniční poptávka a daří se především zpracovatelskému průmyslu. Pozitivní zprávou je, že růst průmyslové produkce bude pokračovat minimálně i v první polovině letošního roku a dojde i k postupné tvorbě nových pracovních míst. Tento výhled potvrzují hodnoty indexů nákupních manažerů PMI v ČR i v eurozóně, německé průmyslové objednávky i lepšící se situace v jihoevropských zemích jako je Itálie či Španělsko.

Témata:  nezaměstnanost

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy