Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polovina pečiva skončí v popelnici, přiznává Tesco

Polovina pečiva skončí v popelnici, přiznává Tesco

Foto: Pixmac

Téměř polovina pečiva, které nabízíme v našich prodejnách, skončí v popelnicích, přiznává britský obchodní řetězec Tesco. Část potravin zlikviduje sama firma, zbytek vyhodí zákazníci. Informuje server The Telegraph.

Tesco přitom již v květnu zahájilo kampaň jejímž cílem je plýtvání potravinami omezit. Dnes zveřejněná data ukázala, že jen za prvních šest měsíců letošního roku bylo v britských prodejnách firmy vyhozeno na 28,5 tisíce tun jídla.

U některých potravin je situace tristní: Na talíře se nikdy nedostane 68% baleného salátu,  25% grepů, 40% jablek a 20% banánů. Stejný osud potká až 50% pečiva.

Ve Velké Británii se každoročně vyhodí na 15 milionů tun jídla. Průměrná rodina pak nevyužije nakoupené potraviny za celých 700 liber (21 tisíc korun).

Tesco oznámilo, že se na redukci plýtvání potravinami zaměří. Upustí například od reklamních akcí typy 1+1 zdarma u zboží, které rychle podléhá zkáze.

Max Lawson z charitativní organizace Oxfam přiznává, že se v poslední době problém začíná řešit, například prostřednictvím tzv. potravinových bank, dle jeho názoru však stále nedostatečně. "Plýtvání takovým množstvím jídla ve chvíli, kdy miliarda lidí chodí spát každou noc hladová, je skandální a jen ukazuje zvrácenost korporátního potravinového sytému, jehož jediným hnacím motorem je zisk," dodává.

Témata:  potraviny Velká Británie Tesco

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.