Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polovina pečiva skončí v popelnici, přiznává Tesco

Polovina pečiva skončí v popelnici, přiznává Tesco

Foto: Pixmac

Téměř polovina pečiva, které nabízíme v našich prodejnách, skončí v popelnicích, přiznává britský obchodní řetězec Tesco. Část potravin zlikviduje sama firma, zbytek vyhodí zákazníci. Informuje server The Telegraph.

Tesco přitom již v květnu zahájilo kampaň jejímž cílem je plýtvání potravinami omezit. Dnes zveřejněná data ukázala, že jen za prvních šest měsíců letošního roku bylo v britských prodejnách firmy vyhozeno na 28,5 tisíce tun jídla.

U některých potravin je situace tristní: Na talíře se nikdy nedostane 68% baleného salátu,  25% grepů, 40% jablek a 20% banánů. Stejný osud potká až 50% pečiva.

Ve Velké Británii se každoročně vyhodí na 15 milionů tun jídla. Průměrná rodina pak nevyužije nakoupené potraviny za celých 700 liber (21 tisíc korun).

Tesco oznámilo, že se na redukci plýtvání potravinami zaměří. Upustí například od reklamních akcí typy 1+1 zdarma u zboží, které rychle podléhá zkáze.

Max Lawson z charitativní organizace Oxfam přiznává, že se v poslední době problém začíná řešit, například prostřednictvím tzv. potravinových bank, dle jeho názoru však stále nedostatečně. "Plýtvání takovým množstvím jídla ve chvíli, kdy miliarda lidí chodí spát každou noc hladová, je skandální a jen ukazuje zvrácenost korporátního potravinového sytému, jehož jediným hnacím motorem je zisk," dodává.

Témata:  potraviny Velká Británie Tesco

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy