Jak dlouho "přežije" vaše rodina, když přijdete o práci?

Aktuální statistiky ukazují, že pokud jde o úspory, jsou na tom české domácnosti stále lépe. Proti prvnímu čtvrtletí letošního roku se totiž finanční rezervy českých rodin zvýšily natolik, že by z nich nyní dokázaly vyjít déle než tři a půl měsíce.

660
reklama

„Pokud by průměrná česká domácnost přišla o své veškeré příjmy, přežila by nyní z úspor o dva týdny déle, než tomu bylo před třemi měsíci. Konkrétně tedy tři měsíce a 19 dní," říká ředitel detailové části ING Bank Libor Vaníček.

Podle jeho slov roste rovněž prostor českých domácností pro spoření. Pokud by lidé chtěli, dokázali by ze své výplaty odložit stranou až 29 procent. To je proti předchozímu čtvrtletí o čtyři procentní body více.

Dlouhodobé průzkumy ukazují, že Češi málo utrácejí především z obav o svou budoucnost. „Za rok a půl, po který sledujeme spořicí chování Čechů, došlo k nárůstu úspor dokonce o tolik, že dnes jsou lidé schopni ufinancovat chod své domácnosti až o měsíc a půl déle než na začátku sledovaného období," doplnil informace o dlouhodobý vývoj Vaníček.

Vliv vzdělání na výši úspor

Statisticky lidem rostou příjmy spolu s rostoucím vzděláním. Asi nikoho proto nepřekvapí, že Češi s dokončenou střední či vysokou školou mají i vyšší dostupné úspory. Konkrétně by dokázali přežít déle než čtyři měsíce. Proti tomu lidé se základním vzděláním mají úspory v průměru na dva a půl měsíce.

Témata: nezaměstnanost

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky