Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká republika je postrachem pro Evropský parlament!

Prezident Miloš Zeman jmenoval úřednickou vládu Jiřího Rusnoka, přestože existuje v Poslanecké sněmovně většina, která by mohla vládu sestavit. Exministr za KDU-ČSL Pavel Svoboda upozorňuje, že se o zdejší dění začíná zajímat i Evropský parlament.

Prezident se svým rozhodnutím o úřednické vládě podle Svobod začal chovat jako volený monarcha. Není proto divu, že se o českou demokracii začal zajímat Evropský parlament.

„Zatímco někteří představitelé naší tzv. pravice vyjádřili přesvědčení, že český parlament najde sílu vyjasnit meze prezidentovy pravomoci (na to jsem tedy zvědav), jiný nacionalista – exprezident Klaus se opřel do EU, ať nám do toho nemluví," uvádí na blogu Aktuálně.cz.

Svoboda však připomíná, že jako člen EU bychom měli vyznávat hodnoty, které jsme se zavázali dodržovat. „Pro stát, který je opakovaně kritizován pro vysokou míru korupce od Transparency International i pro světové prvenství v pití alkoholu, spotřebě drog, tabáku a hazardu (podle agentury Bloomberg), jde o další signál, že jako společnost nejdeme ideální cestou," dodává Svoboda.

Jestliže budou porušovány zásady demokracie, hrozí, že budou pozastavena naše členská práva, o čemž rozhodují ostatní členové v Radě EU. Dle Svobody to však příliš nehrozí, neboť by se tak potrestaly ostatní státy taky (poklesl by kurz eura). Zase na druhou stranu už dlouhou dobu pijeme ostatním členům krev například sabotováním ratifikace Lisabonské smlouvy.

Témata:  Česko EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy