Nezvyklá dovolená: Spočítali jsme, kolik stojí prázdniny na raftu

Na Vltavu, nejoblíbenější českou řeku, která se sjíždí, vyrážejí každé léto desetitisíce Čechů ze všech koutů republiky. V poskytování služeb na této řece dominuje jednoznačně společnost Ingetour, která poskytuje všechny potřebné služby k tomu, aby si i nezkušení „vodáci“, kteří nemají žádné vybavení, plavbu užili.

660
reklama

Na kolik tedy přijde rodinná dovolená na Vltavě?

Cena půjčení lodi se pohybuje ve výši 150 korun na den na jedno místo v lodi. Nezáleží tedy na tom, zda pojede celá rodina na čtyřčlenném raftu, který pluje pomaleji a nehrozí na něm, že byste se „udělali" na jezu, nebo si vybere dravější dvoumístné lodě typu Pálava. Půjčení vybavení v podobě sudu, pádel a záchranných vest, je zdarma.

Vodáci tradičně začínají sjíždět řeku ve Vyšším Brodě, kde se dá na některých místech bezplatně zaparkovat. Odborníci doporučují za jeden sjet řeku ve vzdálenosti zhruba 15 kilometrů a první den strávit v kempu u Fíka na levém břehu řeky. Cena za stanování je 60 korun za osobu a 50 korun za stan. Batohy a jinou výbavu si můžete vzít na loď, ale pohodlnější je si nechat bagáž vozit autem, za 20 korun na den za jeden baťoh.

Druhý splavný den většina vodáků dojede před klenot jižních Čech, do Českého Krumlova. V kempu Vltavan, který je asi 15 minut pěšky příjemnou procházkou kolem řeky do centra města, zaplatíte 70 korun za osobu a 50 korun za stan.

Poslední den, kdy projedete historickým městem a také několik akčních jezů, se většinou zakončí v kempu Zlatá koruna. Některé posádky jedou ještě dál, až do vesnice Boršov.

Společnost Ingetour také nabízí službu, že vás autobusem odveze zpátky do místa startu, tedy do Vyššího Brodu, kde jste si zaparkovali vůz. Cesta ze Zlaté Koruny do Vyššího Brodu vyjde na 80 korun za osobu, ale může jet například jen řidič, který na zpáteční cestě posádku vyzvedne v kempu.

A co jídlo a pití?

V rámci plavby se nemusíte bát, že by vaše posádka trpěla hladem nebo žízní. Hospůdky, kempy nebo jen stánky s občerstvení jsou každý pár minut a v některých případech nemusíte ani vystoupit z lodi, protože bar je přímo na vodě.

Ceny jsou většinou rozumně nastavené jen s výjimkou Českého Krumlova, kde jsou ceny vyšší kvůli zahraničním turistům. V ostatních destinacích se dá pořídit hlavní jídlo od 80 korun, točená limonáda do 30 korun a pivo se točí přibližně za 30 korun.

Půjčení lodi (3 dny x 4 osoby): 1800 korun
Převoz zavazadel (3 dny x 4 zavazadla): 240 korun
Ubytování Kemp u Fíka (4 osoby x 1 stan): 290 korun
Ubytování Kemp Vltavan (4 osoby x 1 stan): 320 korun
Půjčení sudu, pádel, záchranných vest: Zdarma
Zpáteční cesta autobusem do Vyššího Brodu: 80 – 320 korun

Témata: dovolená

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky