Ztracená platební karta vám může zničit dovolenou

Pokud na dovolené ztratíme nebo nám ukradnou platební kartu, je to jistě nepříjemná záležitost. Když však člověk ví, jak na to, vše je možné vyřešit v řádu minut. Stačí se jen zodpovědně na tuto možnost připravit.

660
reklama

Nejprve je třeba si uvědomit, jakou platební kartu vlastně používáme. Pro platbu v zahraničí je totiž potřeba mít takzvanou embosovanou kartu, tedy kartu s reliéfním písmem. Pokud ji nemáme, je dobré si zjistit u své banky ještě před odjezdem možnosti vydání náhradní karty či hotovosti v zahraničí.

Pokud se tedy už chystáme do zahraničí a plánujeme platit embosovanou platební kartou (VISA, MASTERCARD) neměli bychom podcenit přípravu už před odjezdem. "Určitě bychom si měli zjistit u instituce, která nám kartu vydala, telefonní číslo, na kterém se karta, v případě odcizení či ztráty, blokuje," doporučil odborník Finančního rádce TN.cz Radek Paur.

Pokud pak v zahraničí zjistíme, že nám platební kartu někdo ukradl či jsme ji ztratili, bez odkladu ji necháme zablokovat. "Od doby blokace přebírá veškerou odpovědnost za zneužití banka. Nejjednodušší a nejrychlejší cestou je zavolat na číslo udané bankou. Pakliže nám s kartou ukradli i mobil, zjistíme číslo na asociaci (MASTERCARD či VISA) vydávající naší kartu a zablokujeme jí na tomto čísle. V případě, že není možná ani jedna z těchto variant, můžeme zajít do pobočky banky, která vydává karty naší asociace," vysvětlil Paur.

V takovém případě rovněž můžeme zažádat o nouzové vydání hotovosti či vydání nouzové platební karty. Je ale možné využít vždy pouze jednu z těchto možností. "Pokud zvolíme vydání nouzové platební karty, je vydána do 2 pracovních dní. Není k ní ale vydán PIN a není tedy možno vybírat z bankomatu. Její platnost je pak maximálně 2 měsíce. Toto řešení zabezpečí to, že nezůstaneme v zahraničí bez peněz, nejedná se však o nějak komfortní řešení," popsal Paur.

Existuje však podle něj mnohem jednoduší a příjemnější řešení, a to si k své debetní kartě k účtu pořídit také kreditní kartu, se kterou budeme na své dovolené platit. Svou debetní kartu přitom použijeme pouze v případě, že bychom chtěli vybírat hotovost z bankomatu. Pozor! Nemusí í to být v zahraničí zrovna levné. Jinak je lepší platební kartu nechat v hotelovém trezoru jako kartu záložní.

"Pokud by se stalo, že by vám kreditní karta byla odcizena, jednoduše kartu pouze zablokujete a neřešíte vystavování nouzové karty v zahraničí. Z trezoru vyndáte svou záložní debetní kartu a dál si spokojeně užíváte dovolenou. Po návratu z dovolené už na vás doma možná bude čekat nově vydaná kreditní karta. Pokud ne, dorazí za pár dní. Celá záležitost se ztrátou karty Vás tak bude stát jeden telefonát a deset minut vašeho času," dodal Paur pro Finančního rádce TN.cz.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky