Jak se pojistit, aby vás úraz v zahraničí nezruinoval

Praha - Podcenit cestovní pojištění se může mít velmi nepříjemné následky. Za léčbu v zahraničí totiž špatně pojištěný turista musí v mnoha případech zaplatit astronomické částky. Odborník pro Finančního rádce TN.cz poradil, na co si dát u tohoto pojištění pozor.

660
reklama

Ať už vyrážíte na rodinnou dovolenou do Chorvatska, s přáteli na kola do Rakouska nebo za poznáním exotických dálek, je moudré se na takovou cestu pořádně pojistit. Cena i velmi luxusního zájezdu je totiž často nižší, než případné náklady, které musí nedostatečně pojištěný člověk v cizině zaplatit, pokud potřebuje ošetření v tamní nemocnici. A na co si dát u cestovního pojištění tedy pozor?

Limity léčebných výloh

Léčebné výlohy kryjí poplatky za ošetřením v zahraničí. Je přitom jedno, jestli jste ve státním nebo v soukromém zařízení. "Pro cestu do zahraničí je vhodné mít sjednané vyšší limity léčebných výloh. Ty by měly být bez ohledu na typ cesty minimálně 1,7 mil. Kč. Toto ale platí zejména pro dovolenou v Evropě. Do USA je vhodné mít limity vyšší minimálně 2,5 mil. Kč,“ radí odborník Tomáš Suchý. V celkových léčebných limitech je přitom také zahrnuto ošetření zubů. Pro toto ošetření však platí vlastní limity pojištění.

Limity bychom měli volit také na základě toho, co se chceme na dovolené dělat. Pokud se chceme například aktivně věnovat sportu, je zde vyšší pravděpodobnost, že by mohlo dojít k úrazu. Některé pojišťovny dokonce nabízejí i neomezené limity krytí.

“Vždy je však vhodné se seznámit s jednotlivými všeobecnými podmínkami pojišťovny, abychom potom nebyli překvapení. Toto se týká zejména provozovaných sportů, na které se u některých pojišťoven vztahují výjimky a je tak třeba připojistit v rámci rizikových sportů, nebo nelze připojistit vůbec,“ dodal Suchý.

Připojištění

Pro některé typy cest je také vhodné využít připojištění. Tím základním, které nejvíce stojí za zvážení, je připojištění úrazu odpovědnosti. To kryje případné škody způsobené třetí osobě na majetku nebo zdraví. U úrazového připojištění jsou především kryty následky úrazu, ať už dočasné, trvalé nebo v případě smrti jednorázové. Dalším možným připojištěním jsou zavazadla, storna dovolené zpoždění letu apod.

Cestovní pojištění v tuzemsku

V Česku platí pro léčebné výlohy zdravotní pojištění, přesto lze sjednat pojištění i pro doolenou v ČR. “Zde se vyplatí například storno dovolené, kdy si ji platíme na dlouho dobu dopředu, odpovědnost nebo úraz,“ radí Suchý.


Cestovní pojištění v EU a Evropský průkaz pojištěnce

V EU platí Evropský průkaz pojištěnce jen pro nezbytné léčebné výlohy. Není proto příliš dobré se na něj zcela spoléhat. Neplatí totiž například v soukromých zařízeních a u státních může být velký doplatek v rámci spoluúčasti. Rovněž do něj nejsou zahrnuty žádné asistenční služby nebo případný transport zpět do Česka.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky