Češi mají dost drahoty doma, berou útokem cizinu

Češi už mají dost drahoty zboží a služeb v republice a stále vice se snaží nakupovat levněji v zahraničí. Platby Čechů v cizině tak rok od roku stoupají. Co a kde kupujeme, zkoumala UniCredit Bank.

660
reklama

Velká Británie, Spojené státy a Německo jasně vedou v počtu transakcí při nákupech zboží i služeb, přestože žádná z těchto zemí nepatří k nejoblíbenějším dovolenkovým destinacím Čechů: "Jde o tři ekonomicky silné země, globální lídry v oblasti ecommerce," vysvětluje Leoš Pokorný z kartového oddělení UniCredit Bank.

Právě v Británii, USA a Německu nakupujeme nejvíce v eshopech.

Vůbec nejvíc Češi v zahraničí utrácejí za zábavu, a tři uvedené země jsou na čelních pozicích také i v této kategorii. Spadají do ní mimo jiné útraty za mobilní aplikace, software a stahování hudby. Skokanem roku je proto Lucembursko, kde sídlí kvůli výhodným daňovým podmínkám například evropské zastoupení Applu nebo Amazonu. V první pětce ovšem najdeme také Gibraltar, kde sídlí třeba několik velkých sázkových či loterijních společností.

Za pohonné hmoty nejčastěji utrácíme v Polsku, při oblíbených příhraničních nákupech. Ceny jsou tu pro Čechy relativně výhodné, řadě lidí se vyplatí vyrazit za hranice právě jen pro plnou nádrž nafty či benzínu. Teprve pak následují tranzitní země při cestách na dovolenou (Německo, Rakousko) a oblíbené turistické destinace (Slovensko, Chorvatsko).

Pokud jde o letenky, údaje o provedených transakcích dobře korespondují se situací na tuzemském leteckém trhu – nejvíce letenek Češi nakupují od společností se sídlem ve Velké Británii či Německu (Lufthansa, British Airways, obecně velké letecké aliance), vysoko v pořadí je ale také Irsko a Maďarsko, které v Česku reprezentují nízkonákladové společnosti Wizz Air a RyanAir.

Češi stále nemají v oblibě půjčovny aut, výjimky se ale najdou. Tyto služby velmi často využívají při cestách ve Spojených státech, Velké Británii a Irsku, Řecku či Španělsku. "V USA je auto při cestování velmi praktické díky velkým vzdálenostem a nízkým cenám pohonných hmot. V Británii hraje roli řízení vlevo. V Řecku a Španělsku jde o půjčovny na Krétě, Mallorce a dalších větších ostrovech, kam nelze jet vlastním vozem," říká Leoš Pokorný.

Za oblečení nejčastěji utrácíme v Německu, Spojených státech a Velké Británii. Zatímco německá příhraniční města ale také velké obchodní domy v Londýně jsou oblíbeným cílem hledačů slev, v případě Spojených států opět hrají velkou roli nákupy on-line.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky