Krize nutí Čechy k prodeji chalup i pozemků, nabídka vzrostla o desítky procent

Praha – Po oživené nabídce zejména levnějších domů a bytů hlásí ANNONCE výrazný nárůst také u inzerce pozemků, chat a chalup. V květnu se nabídka prodeje stavebních parcel oproti dubnu zvýšila o čtvrtinu, meziročně pak narostla téměř o 65 %. V případě prodávaných chat a chalup je nárůst ještě vyšší, oproti loňskému květnu se nabídka zvýšila o 168 %.

reklama

Podle údajů poskytovatele tištěné a online inzerce společnosti ANNONCE se celková nabídka nemovitostí v květnu meziročně zvýšila o více než 75 %. Nejvíce se zvedl počet prodávaných bytů v hodnotě do jednoho milionu korun (o téměř 130 %), domů do 2 milionů (+ 86 %) a zejména chat a chalup do půlmilionu (+ 168 %), jejichž nabídka výrazně „poskočila“ i meziměsíčně (+ 78 %). Výrazně více se prodávají také stavební parcely a další pozemky (+ 64 % oproti loňskému květnu).

„Češi jako národ chalupářů začínají v důsledku vleklé krize přehodnocovat vlastnictví svých víkendových nemovitostí, ale také majetku v podobě pozemků, což není dobrá zpráva o majetkových poměrech a úsporách českých domácností. Na druhou stranu zvýšená nabídka nemovitostí, jejich nízká cena a historicky nejnižší úrokové sazby hypoték jsou příležitostí pro investice, která se nemusí opakovat. Pozemky jsou dobrou investicí téměř vždy, protože jejich cena zpravidla ani v dobách největší krize výrazně neklesá, někdy právě naopak,“ komentuje údaje realitní analytik ANNONCE Petr Langer.

Květen potvrdil zájem o levnější nemovitosti

Květnové údaje ANNONCE však potvrdily i zvýšenou poptávku po koupi zejména levnějších nemovitostí včetně pozemků. Zájem meziročně vzrostl převážně u rodinných domů do 2 milionů, které poptávalo o 75 % lidí více než loni, a u levnějších bytů do půl milionu (+ 36 %).  Vhodný pozemek či stavební parcelu pak hledalo o 54 % zájemců více než loni.

„Realitní trh jako celek podle našich údajů ve srovnání s loňskem oživl. Je tažen nejvíce zvýšenou nabídkou a také nárůstem zájmu o koupi levnějších nemovitostí – domů, bytů i pozemků. Celková poptávka po realitách ve všech kategoriích však v květnu v meziročním srovnání spíše stagnovala. Zájem o dražší nemovitosti pak dokonce poklesl, v průměru o pětinu,“ dodává Petr Langer z ANNONCE.

Témata: krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky