Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

To jsou pálky! Ceny potravin zase raketově vystřelily

To jsou pálky! Ceny potravin zase raketově vystřelily

Foto: Pixmac

Přestože tempo zvyšování spotřebitelských cen zpomalilo proti předchozímu roku na 1,3 procenta, v supermarketech jdou ceny potravin a nápojů stále vzhůru. Nejvýrazněji meziročně zdražily brambory (63,2 procenta), mouka (+32,3 procenta) nebo máslo (+9,3 procenta) či vepřové maso (+6,6 procenta).

Zdražování potravin sehrává podle ekonoma ČSOB Petra Dufka u inflace jednu z hlavních rolí. "V dalších měsících však očekáváme určité zklidnění situace. S nastupující úrodou totiž postupně vyprchá aktuální sezonní zdražení zeleniny," vysvětlil Petr Dufek.

Proti předchozímu roku měl letos v květnu pozitivní vliv na snižování inflace vývoj cen v oddílech bydlení, alkoholických nápojů a tabáku, ale také oblast telefonických služeb. Mírně se prohloubilo i snížení cen pohonných hmot, které byly nižší o 4,3 procenta.

Ve srovnání s předchozím měsícem zlevnil hlavně zemní plyn (-6,2 procenta) a telefonické a faxové služby (-3,6 procenta). Naopak dále zdražovaly potraviny v důsledku zvyšování ceny zeleniny, vyšší byly však také ceny olejů a tuků.

"Inflace se bude i nadále držet na nízkých úrovních a za celý rok by neměla přesáhnout 1,5 procenta. Centrální banka tak může v klidu dál držet sazby téměř na nule a navíc se jí otevírá prostor pro případné další uvolnění měnové politiky skrze devizové intervence," zakončil analytik skupiny Citfin Jiří Šimek.

Témata:  potraviny zdražování

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.