Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Většina obchodníků pláče, e-shopy se radují. Známe důvod

Většina obchodníků pláče, e-shopy se radují. Známe důvod

Foto: Pixmac

Dubnové tržby českých maloobchodníků se po odstranění vlivu vyššího počtu pracovních dnů opět snížily. Nedařilo se zejména obchodům s potravinami (-6 procent), tržby však klesly také prodejcům léků, kosmetiky a domácím potřebám. Proti tomu e-shopy a zásilkové firmy zaznamenaly téměř čtvrtinový růst.

"Poslední čísla znovu potvrdila, že za potraviny utrácíme méně. Ve skutečnosti zákazníci v prvních čtyřech měsících utratili za jídlo zhruba stejně jako loni, avšak vzhledem k vyšším cenám si potravin donesli domů méně," vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek. Lidé zůstávají opatrní a citliví na výkyvy své spotřebitelské nálady, kterou mohou občas překonat jen skutečné slevy.

Ze statistik dále vyplynulo, že kromě internetových prodejců se relativně dařilo také obchodům s oděvy a obuví, prodejcům zboží pro kulturu, sport a rekreaci a o něco lépe si ve srovnání s loňskem vedly i obchody s počítačovým a komunikačním zařízením.

Podle analytika společnosti Home Credit Michala Kozuba jde Česko stále ruku v ruce se zbytkem Evropy také v zájmu o nové automobily. "Duben přinesl stabilizaci poptávky a v Česku dokonce její růst. Tržby za prodej a opravy vozidel vzrostly o 5,7 procenta, a to je po dlouhé době opět výrazný růst," říká Kozub. Dodal, že i zde se projevilo počasí a dlouhotrvající zima, která kumulovala poptávku po opravách až do dubna.

Témata:  obchody e-shopy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy