Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dům v záplavové oblasti? Je prakticky bezcenný, varují realitky

Dům v záplavové oblasti? Je prakticky bezcenný, varují realitky

Foto: Pixmac

Na pouhou desetinu své původní ceny se může propadnout hodnota nemovitostí a pozemků v oblastech zasažených povodní. Ve středu to konstatovala společnost ERA Reality s tím, že nemovitý majetek v oblastech, které byly zasaženy velkou vodou opakovaně, se stává prakticky neprodejným.

Velmi pravděpodobně se tak může opakovat situace z roku 2002, kdy se rovněž rapidně propadla hodnota nemovitostí v záplavových oblastech. Znehodnocený majetek se tehdy rozhodli obnovit pouze usedlíci. Proti tomu noví investoři se od povodňových oblastí naprosto odvrátili.

"Nejrizikovější jsou regiony, kde se záplavy opakovaly, a kde stále hrozí. Takovou oblastí jsou například Kralupy nad Vltavou nebo středočeské Zálezlice. Obecně jde tedy o lokality, které ani povodňovými opatřeními nelze před povodní uchránit," vysvětlil marketingový ředitel ERA Reality Tomáč Kučera.

Připomněl, že před rokem 1997, kdy zasáhly povodně zejména Moravu, se ještě ceny domů a pozemků v rizikových oblastech nijak cenově nelišily od ostatních. Následně však pojišťovny vytvořily povodňové mapy, které kupující začali velmi aktivně využívat. To vedlo k zásadnímu poklesu cen. "V místech, kde povodeň zasáhla výrazně, se obchod s nemovitostmi takřka zastavil. Tentokrát bude situace obdobná," odhaduje Kučera.

Témata:  nemovitosti Povodně 06/2013

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.