Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Korupčníci se nedají! Už teď chtějí prolobovat prokorupční návrh!

S odhalením vlastnictví firem to není tak žhavé, jak se po zrušení anonymních akcií zdálo, neboť má být zaveden svěřenský fond, který anonymitu vlastnictví umožní. Projektový manažer Nadačního fondu proti korupci Janusz Konieczny to přirovnává ke Kocourkovu.

Zrušení anonymních akcií bylo prvním krokem k odkrytí majitelů společností, nyní by bylo třeba, aby bylo povinné doložení vlastnických struktur u příjemců veřejných prostředků. Jedině tak je možné zamezit korupci.

Konieczny však upozorňuje na bod, který všechny snahy o vymýcení korupce ničí: „je zřejmé, že české klientelistické korupční struktury si prosadily záložní variantu, jak s plnou anonymitou dosáhnout na veřejné prostředky – založením svěřenského fondu."

Založení svěřenského fondu umožní občanský zákoník od začátku příštího roku. Tento fond bude spravovat jakýsi „svěřenský správce" pro skutečné příjemce prostředků z tohoto fondu. Ti však už budou nedohledatelný, neboť k dohledání nebudou mít nástroje ani orgány činné v trestním řízení. Pod svěřenský fond tak bude možné skrýt naprosto vše.

„Vyvádění veřejných prostředků bude možné značně omezit, pokud ten, kdo si na ně sáhne, bude mít povinnost prokázat, do kterých kapes tyto prostředky nakonec skutečně doputují. Jedině tak se vyhneme situaci, kdy zadavatel a dodavatel veřejné zakázky (případně poskytovatel a příjemce dotace) je jedna a tatáž osoba," popisuje důvod, proč je nutné tímto krokem zasáhnout proti korupci.

Konieczný apeluje na veřejnost, aby vyvinula tlak na zrušení možnosti založení svěřenského fondu.

Témata:  korupce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy