Podnikáte? Víme, kde je nejhorší morálka firem

České ekonomice se dlouhodobě nedaří a jedním z ukazatelů je i zhoršující se platební morálka tuzemských firem. Zaplatit fakturu trvalo v prvním čtvrtletí české firmě průměrně 77 dní, což je nejdelší doba od roku 2009???. Zjistěte si, ve kterém odvětví se na peníze čeká nejdéle.

reklama

Největší zhoršení platební morálky, o 13 dní, zaznamenalo stavebnictví a zdravotnictví, kde prodloužení inkasa činí 6 dní. Naopak ukázněněji než v roce 2012 platily firmy za odebrané služby a zboží v maloobchodu či strojírenství. Česká republika se tak stává rájem neplatičů, v porovnání například s Německem dosáhla téměř dvojnásobné délky úhrady závazků.

Odvětví, reálná doba návratnosti pohledávky, doba úhrady po splatnosti pohledávky:

Zdravotní péče: 106, 33
Výroba základních kovů, hutnictví a slévárenství: 75, 14
Strojírenství: 85, 11
Potravinářství: 78, 24
Automobilový průmysl: 59, 4
Velkoobchod: 67, 11
Stavebnictví: 82, 23
Maloobchod: 78, 19
Doprava 66, 13

"Díky přetrvávající pesimistické náladě ve společnosti se opět tok finančních prostředků mezi podnikatelskými subjekty zpomalil a nejen malým firmám se dodnes nedostává provozního kapitálu, což je limituje nejen v rozvoji, ale i v samotném chodu," řekl Jindřich Horák, obchodní ředitel společnosti ČSOB Factoring.

Slovensku se daří lépe, své pohledávky platí rychleji

V porovnání s dalšími evropskými státy si Česká republika dlouhodobě nevede nejlépe. Aktuální výsledky sice udávají, že ke zhoršení platební morálky došlo například i v sousedním Slovensku, to si ale v posledních letech vedlo daleko lépe než my.

Navíc na Slovensku průměrná doba úhrady za odběr služeb a zboží činí 67 dní, což je o celých deset dní méně, než u nás.

"Zhoršený trend platební morálky o dva dny zaznamenáváme i v sousedním Slovensku nebo ve Francii. Naopak v Rakousku firmy letos platily za své závazky o pět dní dříve, než tomu bylo loni. Nejstabilněji z hlediska platební morálky se chovají firmy v Německu," konstatuje Horák.

Témata: podnikatelé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky