Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sedře nás Kalousek z kůže? Podívejte se, co všechno zase zdražilo

Sedře nás Kalousek z kůže? Podívejte se, co všechno zase zdražilo

Foto: ČNB

Dámy pozor, během dubna zdražila nejvíc obuv (o 9,2 procenta) a oděvy (o 3,7 procenta). Rostly i ceny lihovin (o 5,1 procenta), piva a vína, celkem meziměsíční inflace v dubnu dosáhla ale jen 0,1 procenta, informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

O třicetinu (3,1 procenta) zdražily ceny kosmetického zboží a služeb. Na pouze mírné inflaci mělo vliv i snižování cen pečiva (o 4,3 procenta), vajec (6,6 procent), jogurtů (4 procenta) a ovoce, zeleniny a cukru.

V dubnu klesly ceny telefonických služeb o 1,5 procenta a ceny mobilních telefonů o 2,3 procenta. Navíc po třech měsících konečně v dubnu klesly ceny pohonných hmot, i když "jenom" o 1,3 procenta. V průměru se zvedaly ceny zboží a zlevňovaly služby.

Pokud bychom porovnávali duben s předchozím rokem, zjistili bychom, že inflace dosáhla 1,7 procenta, stejně jako v březnu. "Pro spotřebitele to je celkově příznivá situace - ceny rostou poměrně zvolna, a to nahrává tomu, aby mzdy začaly růst rychleji než ceny," říká analytik Home Creditu Michal Kozub.

Například ale lihoviny oproti loňskému dubnu zdražily o 8,2 procenta, nejvyšší zdražení je vidět na bramborech, které nyní stojí o 58,8 procenta více než v dubnu 2012. "Ve srovnání s loňským rokem si tak lidé připlácejí za jídlo pět procent. A to není rozhodně málo vzhledem k tomu, že se finanční situace domácností nijak viditelně nezlepšuje a potraviny jsou druhou největší položkou, za kterou utrácíme," okomentoval vývoj analytik ČSOB Petr Dufek.

Nájemné se za poslední rok zvýšilo o 2,7 procenta, vodné o 6,6 procenta, stočné o 7,1 procenta, zdražila i elektřina (3,3 procenta) a teplo (4,5 procenta). Léky také zdražovaly rychleji než průměr, oproti loňsku jsou o sedmnáctinu (5,8 procenta) dražší.

Témata:  Miroslav Kalousek zdražování

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy