Česko přestává být potravinově soběstačně, ceny výrobků strmě rostou

Na 108 651 tun klesla v letošním prvním čtvrtletí výroba masa, meziročně je to o 2,8 procenta méně. Nejvyšší pád je u hovězího a vepřového, informoval v úterý Český statistický úřad (ČSÚ), vzrostly ale ceny výrobců.

660
reklama

Hovězího se vyrobilo o 3,5 procenta méně (v prvním čtvrtletí se na jatkách porazilo 55 tisíc kusů skotu), vepřového o 3,1 procenta a drůbežího o 1,9 procenta (na 34 281 tun). Klesl také nákup mléka o 2,5 procenta na 581 178 tisíc litrů.

Ceny výrobců ale vyskočily u skotu (7,8 procent), u prasat (4,6 procenta, zemědělci prodávali jatečná prasata za 32,21 koruny na kilogram v živém, nebo za 41,39 koruny za kilo v jatečné hmotnosti), ale nejvíce u drůbeže (10,5 procenta). Výkupní cena mléka se snížila o 5,1 procenta.

K začátku letošního roku se meziročně snížily i celkové počty skotu (na 1321 tisíc kusů, což znamená pokles o 1,4 procenta), naopak počty prasat se zvýšily na 1,534 milionu kusů (přibyla 3,1 procenta).

U prasat jde o vyšší číslo, než před měsícem publikoval Svaz chovatelů prasat. Ten ale eviduje strmý pokles v prvních měsících letošního roku, podle zatím nekompletních dat jich bylo v únoru 1,12 milionu. Podle zemědělců kvůli snižujícím se stavům klesá potravinová soběstačnost a bezpečnost, například u prasat nedokáže nasytit podle svazu ani polovinu českého trhu. Chovatelé se obávají, že se počty prasat a prasnic ještě více propadnou. Ve výrobě prasat bychom mohli být soběstační na 30 procent, možná ještě méně.

Témata: potraviny | čsú

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky