Přišli jste o práci? Průměrná česká domácnost "přežije" tři měsíce

Motivace Čechů spořit se spolu s nekončící krizí stále zvyšuje. Momentálně by průměrná domácnost při ztrátě veškerých svých příjmů dokázala přežít z naspořených peněz tři měsíce a tři dny, vyplývá to z výsledků průzkumu ING Bank.

660
reklama

"I přes stále častější pobídky ekonomů a politiků k většímu utrácení jsou obavy českých domácností z budoucnosti a jejich spořící návyky stále silné. Jak potvrzují naše průzkumy, jsme spořivý národ a úspory českých domácností pomalu, ale jistě rostou," komentoval výsledky průzkumu Libor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank. Průměrná česká domácnost má aktuálně naspořeno 110 905 korun, zatímco její měsíční výdaje činí 23 603 korun.

V krátkodobém horizontu několika měsíců je posun schopnosti přežít ze svých úspor sice jen několikadenní, výrazně pozitivnější je však pohled na aktuální čísla při srovnání se stejným obdobím loňského roku. "Na začátku roku 2012 měly české domácnosti naspořenou částku, s níž by pokryly výpadek příjmů po dobu téměř o měsíc kratší, než tomu bylo na začátku roku letošního," doplnil Vaníček.

Pokud se na celou problematiku podíváme ze stránky vzdělanosti, nikoho zřejmě nepřekvapí, že nejdéle (necelých pět měsíců) ze svých úspor dokážou vyjít vysokoškolsky vzdělaní lidé. Proti tomu lidé se základním vzděláním by ze svých úspor pokryli výpadek příjmů jen po dobu dvou měsíců.

"Mluvit o této problematice je nutné hlavně proto, že zatímco u zabezpečených vysokoškoláků činí míra nezaměstnanosti zhruba tři procenta, tak u lidí se vzděláním základním, kteří jsou schopni přežít bez příjmů pouze dva měsíce, je míra nezaměstnanosti téměř 30 procent," vysvětlil Vaníček.

Kromě prodloužení doby, po kterou jsou české domácnosti schopné vyžít pouze se svými příjmy, vzrostl rovněž objem peněz, jaký jsou Češi schopni ušetřit ze svých výplat. Z aktuálních čísel totiž příjmy tuzemských domácností (29 582 korun) předčily jejich výdaje (23 603 korun) o 25 procent, tedy o dvě procenta více než v předchozím čtvrtletí. "Opět je zde však propastný rozdíl podle vzdělání konkrétního člověka. Zatímco vysokoškolák je schopen ušetřit až 38 procent svých příjmů, Čech se základním vzděláním si může dovolit dát stranou jen 17 procent svých příjmů," zakončil Libor Vaníček.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky