Máte předškoláka? Pokud "nefunguje" babička, hlídání vás přijde na tisíce

Přísloví malé děti, malé starosti v současné době příliš neplatí, alespoň pokud jde o finanční stránku. Náklady na dítě ve věku od roku do pěti let se podle analytiků pohybují v řádu desetitisíců korun. Jednu z nejvyšších položek činí hlídání ratolesti, pokud nemáte k dispozici ochotnou babičku.

660
reklama

U dítěte do dvou let jste většinou odkázaní na individuální pomoc. Buď si zařídíte chůvu přes agenturu, nebo si najdete hlídání soukromě. Obojí je finančně náročné. Záleží samozřejmě na místě, kde hledáte chůvu, cenové rozdíly se liší podle místa bydliště, ale i potřeby, jak často by měla chůva v rodině fungovat.

Dát dítě do jeslí je problém nejen finanční, ale především logistický. Za minulého režimu byly jesle běžným zařízením, po listopadu 1989 se hromadně zrušily a zbylo jich jen pár a pobyt dítěte v jeslích není zadarmo. Měsíčně vyjde na několik tisíc korun.

Pokud se rozhodnete pro soukromé jesličky, ceny jsou podstatně vyšší. Za pět dnů od 7.30 do 18.00 zaplatíte v jedné soukromé školce 15 500 korun.

Další alternativou je chůva nebo paní na hlídání. Pokud si ji seženete sami, většinou se platí od 70 Kč/h, ale opět záleží na místě. V Praze jsou tyto služby podstatně dražší, hodinová taxa začíná na 140 Kč.

Pokud dítě povyroste, může jít do školky. Klasické mateřské školy, jejichž zřizovatelem je stát, stojí průměrně od 1300 korun až do 5000 korun měsíčně. Záleží podle toho, zda v daném místě máte trvalé bydliště. Tato zařízení mohou děti navštěvovat až od tří let.

Soukromá zařízení přijímají i mladší děti, ovšem jejich cena je výrazně vyšší, pohybuje se od sedmi tisíc korun do 20 tisíc. Například mateřská školka Harmonie, kde za měsíc zaplatíte 14 tisíc korun, v případě, že tam chodí dítě na půlden je to 8750 korun. V English Garden School zaplatíte za měsíc 18 500 korun. V mezinárodní školce First Preschool, kterou mohou navštěvovat děti už od jednoho roku, rodiče zaplatí 18 500 korun měsíčně.

To ale není všechno. Běžné měsíční náklady na dítě do pěti let se pohybují kolem 5500 korun. Do této částky se počítá oblečení, obuv, jídlo, hračky, léky, poplatky u lékaře a podobně. Ve chvíli, kdy se k tomu připočítají částky za hlídání či pobyt v předškolních zařízeních, částka se podstatně navyšuje. Roční výdaje se tak mohou vyšplhat třeba k částce 80 tisíc korun.

Přehled cen za hlídání (Jméno, cena v ČR, cena v Praze):

Agentura Suzi 120 Kč/h 135 Kč/h paušál 1000 Kč/24 hod
Kouzelná chůva 125 Kč/h 150 Kč/h
Imimi babysitting 130 až 160 Kč/h 145 Kč/h až 175 Kč/h
Baby Agency 150 Kč/h
Chůvička 156 Kč/h
Agentura Pikolo 135 až 160 Kč/h
Cocoon 1500 Kč/ 10 h
Hlídačky.cz 120 Kč/ h

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky