Vláda chce lidi obrat o další peníze. Co připravuje?

Opravy vodovodních a kanalizačních přípojek pod chodníky a silnicemi chce vládní koalice přehodit na občany. Novinka, která lidem vyžene z kapsy desetitisíce korun, se ale nelíbí opozici ani veřejnému ochránci práv.

660
reklama

Opravy dosud platil provozovatel veřejné sítě. Novela zákona o vodovodech a kanalizacích, kterou připravilo ministerstvo zemědělství pod vedením Petra Bendla (ODS), však přenáší náklady na vlastníky vodovodních a kanalizačních přípojek, tedy lidi, kteří bydlí v rodinných domech či majitele bytů v bytových domech.

Ostře proti návrhu vystoupila opoziční sociální demokracie. "Je to jednoznačně snaha přenášet náklady na rodiny, to znamená zvyšovat zisky provozovatelů vodovodů a kanalizací," reagoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten současně připomněl, že v minulých letech bylo možné čerpat velké peníze právě na opravy kanalizace a vodovodů z fondů EU. Připomněl, že lidé nemohli ovlivnit stav těchto přípojek a v současné době o něm ani nemají informace.

Vláda přitom při předložení novely argumentuje tím, že to po členských státech požaduje Evropská unie. S tím ale nesouhlasí stínový ministr zemědělství za ČSSD Michal Hašek. "Nikde Evropa nestanovila požadavek, aby se zatížení přeneslo na vlastníky nemovitostí," uvedl.

Novela se také nelíbí například zástupkyni ombudsmana Jitce Seitlové. Podle té se lidé dostanou do nevýhodné situace, protože neměli možnost ovlivnit efektivnost a hospodárnost nákladů vynaložených provozovatelem vodovodu na provedené práce a neměli ani možnost ovlivnit současný stav a situaci díla, za které by měl nyní nést odpovědnost.

Témata: vláda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky