Nové odhady expertů: Kdy se Česko dostane z krize?

Celková důvěra v tuzemské hospodářství se během března mírně zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) se ve srovnání s předchozím měsícem zvýšil o 0,2 bodu. Ve srovnání s loňským březnem klesla důvěra podnikatelů, u spotřebitelů však vzrostla, uvedl v pondělí ČSÚ.

660
reklama

Březnové šetření Českého statistického úřadu mezi spotřebiteli ukázalo, že se pro příštích dvanáct měsíců mírně snížily obavy občanů ze zhoršení celkové ekonomické situace. Nižší jsou rovněž jejich obavy z vlastní finanční situace. Strach spotřebitelů ze zvýšení nezaměstnanosti se proti minulému měsíci téměř nezměnil. Stejně tak dopadlo rovněž dotazování v oblasti úmyslu spořit, také beze změny. Respondenti se nadále obávají růstu cen a neuvažují o tom, že by pořizovali větší nákupy.

Ekonomové oslovení Mediafaxem se domnívají, že tuzemská ekonomika bude nadále stagnovat až do letních měsíců. Poté by měl přijít pomalý zvrat, v němž se hospodářství vymaní z recese a celkově zakončí letošní rok mírně nad nulou.

Ve stavebnictví se důvěra v ekonomiku zvýšila, v průmyslu zůstává březnová situace beze změny a v segmentech obchod a ve vybraných odvětvích služeb důvěra klesla.

Český statistický úřad zabezpečuje získávání a zpracování údajů pro statistické účely a poskytuje statistické informace státním orgánům, orgánům územní samosprávy, veřejnosti a do zahraničí. Stanovuje rovněž metodiku statistických zjišťování a jejich zpracování.

Témata: export

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky