Česká ekonomika se dál propadá, varují experti

Podle pondělních zpřesněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) klesl vloni proti roku 2011 výkon českého hospodářství o 1,2 procenta (první odhad byl -1,1 procenta). Předběžný odhad za poslední čtvrtletí loňského roku (-1,7 procenta meziročně, -0,2 procenta mezikvartálně) statistici ponechali.

reklama

"HDP v roce 2012 klesal ve všech čtvrtletích, a to jak v meziročním srovnání, tak i mezičtvrtletně, ekonomická recese se v průběhu roku postupně mírně prohlubovala. Hlavní příčinou nepříznivého vývoje byla klesající tuzemská poptávka jak domácností po zboží a službách pro konečnou spotřebu, tak investorů po fixním kapitálu. Zahraniční obchod již nebyl schopen, přes zvyšující se aktivní saldo, vývoj domácí poptávky kompenzovat," uvádí oficiální zpráva ČSÚ.

V běžných cenách vytvořila loni tuzemská ekonomika HDP ve výši 3,844 bilionu korun, což bylo pouze o 0,1 procenta více než o rok dříve. Deflátor HDP vyjadřující změnu úhrnné cenové hladiny se zvýšil meziročně o 1,3 procenta.

Přestože Češi loni odpracovali o 1,2 procenta méně hodin než o rok dříve, nejvýraznějším činitelem z pohledu tvorby HDP byla slabá domácí poptávka. Výdaje domácností ve stálých cenách se meziročně snížily o 3,5 procenta.

"Značně loni poklesl zájem zejména o předměty dlouhodobé spotřeby (osobní automobily, nábytek, snížily se však i výdaje za potraviny, nealkoholické a alkoholické nápoje, prostředky na údržbu a opravu bytů, pojištění a další zboží a služby," zakončila zpráva ČSÚ.

Ministerstvo financí odhaduje, že se v letošním roce ekonomika dostane z recese a zakončí na úrovni +0,1 procenta. Proti tomu Česká národní banka vidí budoucnost černěji, když čeká pokles o 0,3 procenta.

Ekonomové oslovení Mediafaxem přitom odhadují, že tuzemské hospodářství bude klesat až do léta. V polovině roku by se však měl HDP přehoupnout přes nulu, ukončit recesi v zemi a rok zakončit na nule.

Témata: ekonomika | hdp

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky