Česká ekonomika se řítí do maléru! Hrozí další utahování opasků?

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky zakončí letošní rok stagnací. Ve své páteční prognóze to uvedla Evropská komise, která zároveň předpokládá, že schodek státního rozpočtu překročí o 0,1 procentního bodu pro vládu klíčovou tříprocentní hranici HDP.

reklama

Evropská komise dále předpokládá, že schodek českého rozpočtu za loňský rok dosáhne 5,2 procenta HDP. Na tom se výraznou měrou podílí započítání církevních restitucí. "Problémy s čerpáním evropských fondů měly na rozpočet dopad zhruba 0,3 procenta HDP," uvedla komise.

Česko se v proceduře pro nadměrný deficit, která pro něj může v extrémním případě znamenat i zastavení přílivu evropských dotací, ocitlo v roce 2009. Rozpočtový schodek tehdy přesáhl povolenou hranici téměř dvojnásobně.

Evropská unie po české vládě požaduje, aby deficit snížila pod tři procenta HDP do letošního roku.

Komise, která ještě v listopadu očekávala pro ČR růst HDP o 0,8 procenta, je ve svém novém odhadu mírně pesimističtější než české ministerstvo financí. To v lednu pro letošek odhadlo růst české ekonomiky na 0,1 procenta. Česká národní banka naopak budoucnost vidí černěji, když čeká pokles o 0,3 procenta.

Ekonomové oslovení Mediafaxem přitom odhadují, že tuzemské hospodářství bude klesat až do léta. V polovině roku by se však měl HDP přehoupnout přes nulu, ukončit recesi v zemi a rok zakončit na zelené nule.

Rovněž domácí poptávka by podle Evropské komise měla letos zůstat nadále slabá. Vnější poptávka by měla pomoci výsledky hospodářství zlepšit, avšak až ve druhé půlce roku.

Hůře na tom z deseti států unie, které neplatí eurem, bude už jen Maďarsko, kde komise čeká pokles HDP o 0,1 procenta. Slovenské hospodářství podle prognózy poroste o 1,1 procenta.

Z pohledu Evropy i ČR je významné to, jak se bude vyvíjet situace v Německu, které má největší evropskou ekonomiku a je pro Česko hlavním obchodním partnerem. Německý HDP by se měl podle komise letos zvýšit o 0,5 procenta a v příštím roce zrychlit růst na dvě procenta.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky