Nová zaměstnanecká výhoda: Na dovolenou služebním autem

Firmy poskytují svým zaměstnancům nový druh benefitu – využití služebního vozu na soukromou dovolenou. Záleží pak na zaměstnavateli, zda automobil pouze vypůjčí nebo dokonce uhradí část pohonných hmot. Firmy, které tento benefit poskytují, však striktně požadují přesný záznam o počtu ujetých kilometrů.

reklama

„Pomáhá jim k tomu jednotka instalovaná ve firemním autě, která ujetou vzdálenost zaznamenává a přenáší ji do aplikace Webdispečink“, popisuje Petr Příhoda z firmy HI Software Development, která tuto službu elektronické knihy jízd provozuje a zabývá se instalací jednotek do vozidel.

Zaměstnavatel může sledovat pouze ujeté kilometry

Zaměstnavatel nemá právo u soukromé cesty sledovat její průběh, tedy odkud kam jízda byla, jakou rychlostí řidič jel, kde tankoval a podobně. Hlavní informaci, kterou potřebuje zjistit, je počet ujetých kilometrů. Podle těchto informací pak vyjedná se zaměstnancem vyúčtování.
České firmy tuto službu využívají stále více. „Takový přehled o využívání služebních vozidel nám usnadňuje práci a především tím předcházíme zbytečným dohadům o ujeté vzdálenosti pracovními vozy. Naši zaměstnanci si na systém rychle zvykli, odpadla jim totiž povinnost psát ručně knihu jízd i na dovolené“, říká majitel firmy Stavex top CZ Karel Zukal z Olomouce.

Důvod k vyhazovu: Lhaní o počtu ujetých kilometrů

„Zaměstnanci, kteří chtějí zneužít tento druh benefitu a nahlásí nepravdivý údaj, jsou díky technologii Webdispečink snadno odhaleni. Pro většinu zaměstnavatelů je to pak ztráta důvěry k zaměstnanci a může vést k rozvázání pracovního poměru“, dodává Příhoda.

Témata: zaměstnanci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky