Americký Kongres zákon o zvýšení dluhového limitu přijal

Americká Sněmovna reprezentantů v pondělí schválila navýšení dluhového stropu Spojených států, informuje agentura Reuters. O zákonu teď bude hlasovat Senát.

reklama

Návrh podpořilo 269 poslanců, proti se vyslovilo 161 zákonodárců.
 
Kvůli hlasování se do Sněmovny poprvé od svého zranění dostavila i poslankyně Gabrielle Giffordsová, která byla 8. ledna postřelena do hlavy během mítinku. Její kolegové ji přivítali potleskem ve stoje.
 
Senát by měl o zákoně jednat v poledne (18:00 SELČ) v úterý - v den, kdy americká administrativa přestane být schopná platit účty, protože si nebude moci půjčovat. Očekává se, že senátoři návrhu dají zelenou. Ke schválení je třeba nejméně 60 hlasů ve 100členné komoře.

Pak musí zákon podepsat prezident Barack Obama.
 
Největší překážkou byla právě Sněmovna, kde příznivci Tea Party vyjadřovali svoji nespokojenost s dosaženou dohodou. Výsledkem nebyli nadšení ani liberální demokraté.
 
Tamním zákonodárcům se po několikatýdenním napjatém vyjednávání podařilo dospět k dohodě o navýšení dluhového limitu ze současných 14,3 bilionu dolarů (zhruba 239,7 bilionu Kč) o nejméně 2,1 bilionu dolarů (35,2 bilionu Kč).

Na základě plánu by měl Washington během příštích deseti let ušetřit 2,1 bilionu dolarů. Zákon ale nezavádí žádné nové daně a vytváří mocný výbor Kongresu, který by měl do konce listopadu navrhnout balíček pro snížení deficitu.
 
Nový dluhový limit by měl vystačit do roku 2013.
 
S dohodou souhlasil i prezident Obama. Plán ale vyžaduje radikálnější škrty, než si Obama představoval. Svůj krok bude muset obhájit před liberálnější části své strany. Naopak by tím mohl získat body u umírněných a nezávislých - voličů, které Obama potřebuje k případnému znovuzvolení v příštím roce.
 
Republikáni i demokraté se po průtazích shodli a vyšli ze slepé uličky, která ale podlomila důvěru Američanů v politiky a poškodila image Spojených států v zahraničí. Navíc snížení ratingu USA není zcela zažehnáno. Tím by vzrostly náklady na zahraniční půjčky, investoři by znejistěli a v nebezpečí by se ocitlo křehké zotavování americké ekonomiky.

Témata: USA

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky