Ceny domů klesají. Za pozemky si ale Češi připlatí

Zatímco ceny pozemků pokračovaly v posledním loňském čtvrtletí v pozvolném růstu, bytové jednotky a rodinné domy mírně zlevnily. Celkově jsou tak podle čtvrtečních informací Hypoteční banky (HB) ceny nemovitostí stabilní.

660
reklama

Průměrná tržní cena bytů v posledním čtvrtletí roku 2012 mírně poklesla o 1,3 procentního bodu na výslednou hodnotu HB indexu 93,6 bodu. Nejvýraznější pokles cen přitom zaznamenaly bytové jednotky ve Středočeském kraji (-2,8 %), kde trh zpožděně reagoval na předchozí vývoj cen v okrajových částech Prahy.

O něco méně zlevnily rodinné domy (-0,7 procentního bodu, 101,2 HBI), čímž se jejich cena prakticky vrátila k původním hodnotám z konce roku 2011. Od začátku roku 2010 však ceny rodinných domů o 1,2 procenta rostly.

V dlouhodobém růstu proti tomu pokračovaly koncem loňského roku ceny pozemků (+1,4 procentního bodu, 113,5 HBI). Pozemky tak zaznamenávají vytrvalý pozvolný růst a za uplynulé dva roky dosáhly nejvyššího cenového rozdílu ze všech sledovaných typů nemovitostí.

HB Index je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky. Tržní ceny jsou mnohem přesnější než ceny nabídkové, které klienti nalézají například v katalozích realitních kanceláří. HBI je zkonstruován s využitím modelu, který sleduje až 30 různých parametrů nemovitostí.

Témata: nemovitosti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky