Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šokující odhalení: Kdo vlastní české společnosti?

Anonymního vlastníka má více než polovina českých akciových společností. Vyplývá to z pondělních závěrů analýzy struktury tuzemských akciových společností podle podoby a formy vydaných akcií, kterou zveřejnila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).

Z analýzy agentury ČEKIA vyplývá, že podnikatelé nepodlehli obavám ze zákazu listinných akcií na majitele a negativní společenské objednávce. "Stejně jako v předchozích letech preferovali i v roce 2012 anonymní akcie zejména díky snadné převoditelnosti, nízkým administrativním a finančním nákladům, stejně jako možnosti skrýt skutečné vlastníky," komentuje výsledky studie analytička agentury ČEKIA, Petra Štěpánová, která zároveň upozornila, že právě anonymní akcie jsou často spojovány s korupčním jednáním a praním špinavých peněz.

Více než 96 procent (24 151) akciových společností registrovaných v České republice vydalo podle analýzy akcie v listinné podobě. Nadpoloviční většina majitelů firem přitom preferuje anonymní vlastnictví – 53,5 procenta (13 411) tuzemských akciových společností má listinné akcie na majitele (doručitele), které skutečným vlastníkům umožňují zůstat v anonymitě, zatímco 42 procent (10 459) listinné akcie na jméno.

Zaknihované akcie v České republice vydalo méně než pět procent akciových společností. "Zpravidla se jedná o firmy, které se zúčastnily kuponové privatizace nebo později vstoupily na burzovní či mimoburzovní trh," zakončila Štěpánová.

Témata:  firmy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy